БългарияГероите на деня

ЗА референдум заедно с изборите, ПРОТИВ субсидиите на партиите

Да дадем възможност на парламентарните партии да спазят обещанието си за премахване или намаляване на държавното финансиране

Адв. д-р Дани Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив"

Ние подкрепяме предложението на президента за провеждане на Национален референдум за изборна реформа заедно с изборите за кметове и общински съветници. „Съюз за Пловдив“ има последователна позиция За мажоритарен избор поне на част от депутатите, За въвеждане на задължителен вот и За осигуряване на възможност на всички български граждани по света да гласуват по интернет.

Призоваваме президента и парламентарните политически сили да подкрепят нашето предложение и към тези три въпроса да добавим и най-чувствителната тема за българите – да има или да няма държавни субсидии за партиите. Имаме само три мотива, за да предложим това:

  1. Не е справедливо

Политиката е работа за утвърдени хора с професии, които искат да допринесат за разрешаването на проблемите пред обществото ни. Политиката не трябва да бъде доходоносно занимание за цинични сметкаджии, чиято цел е да живеят от партийната субсидия.

Партиите нямат нужда от тези пари и имаме доказателства за това – предизборните кампании се превръщат в грозни благотворителни паради, в които с част от субсидията купуват подаръци на избирателите, а с друга част от субсидията плащат на медиите, за да излъчват тези жалки сцени.

  1. Това са огромни пари

Българското общество не е толкова богато, за да плаща по близо 36 милиона лева всяка година на партиите, които са преминали прага от 1 % на парламентарни избори. За целия мандат на Народното събрание българските данъкоплатци ще бъдат лишени от 142 милиона лева, които няма да отидат за здравеопазване или образование, а в партийните каси.

Това са сумите след т.нар. „намаление“ на субсидиите – от 12 на 11 лева на един получен глас. В Германия тази субсидия е под 1 евро на глас и то с ограничение за максималния брой. В Гърция също бе намалена и е под 1 евро, а в утвърдена демокрация като Англия изобщо няма такова финансиране.

  1. Субсидиите не намаляват корупцията

Единственото оправдание за съществуването на субсидиите за партиите е очакването, че централите така ще покриват разходите по дейността си и няма да са зависими от даренията на бизнес кръгове. Всички живеем в България и виждаме, че това е илюзия. Пред очите ни се пазаруват не само отделни депутати, но и отделни партии. Виждаме управления, които са зависими само от един бизнес кръг. Решението на този проблем се нарича спазване на законите и работещи институции, а не още и още субсидии.

С тези три мотива призоваваме въпросът за субсидиите да бъде включен в референдума и призоваваме всички български граждани да гласуват за отмяната им или за драстичното им намаляване. Българското общество има нужда от ясен сигнал за съпричастност и справедливост – високите партийни субсидии не са честни и не са справедливи спрямо хората.

Призоваваме всички партии от Народното събрание да си спомнят какво обещаваха на своите избиратели преди изборите – всички се ангажираха или с премахване, или с драстично намаляване на субсидиите. Всички обаче забравиха това на мига, в който прекрачиха прага на парламента. Време е да им дадем възможност да спазят обещанието си.

„Съюз за Пловдив“ изпрати още преди година и половина конкретни предложения за промяна в Изборния кодекс, които включват задължително гласуване; провеждането на изборите в работен ден; изискването за уседналост да важи и за канидатите, а не да се спускат парашутисти от София из цяла България; кандидатите да се издигат само в един район; инициативните комитет да могат да издигат и листи с кандидати, а не само по един независим кандидат; преференции без праг; забрана за гласуване на хората с двойно гражданство; постоянно действаща изборна администрация.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Не знам защо , обаче в политиката е защото преди това четох ,че била на гергов любовница и на ванко 1 проститутка .Демек мръсница си е , съответно с мръсотия се занимава.Оки Дани аз и така пак си тъ харесвам.

  2. Много ясно че трябва да има субсидии! На партиите така или иначе им трябват пари за дейност и те ще ги намерят по един или друг начин. Ако субсидиите не идват от държавата от КОЙ? Дебелан Пеев?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина