БългарияГероите на деня

Търновалийски пита образователния министър: Защо са й на общината 4 професионални училища?

Зад апетитите на общината се крият лични интереси, смята народният представител

Защо общинската администрация иска да вземе 4 държавни училища и каква ще бъде съдбата им? Това пита министъра на образованието пловдивския народен представител от БСП Георги Търновалийски. В петъчния парламентарен контрол министър Танев не дал категоричен отговор какво се случва със Строителния, Автото, Механото и гимназията по електротехника и електроника, които администрацията е поискала от държавата с писмо на 4 май. Искам да знам какви са мотивите за това, тъй като обезпокоени граждани алармираха в приемната ми, че общината има апетити към училищата заради лични интереси на пловдивския градоначалник. Според тях, истинските намерения са насочени към училищния двор на бившия строителен техникум, останалите училища са за камуфлаж. Припомням, че гимназията по транспорт се раздели със 7 дка, за да мине оттам път към хотел Империал. Хората казват, че плановете за терена на Професионалната гимназия по архитектура, геодезия и строителство предвиждат паркинг и басейн. Министър Танев нарече строителството в училищни дворове кощунство и обеща до две седмици да каже дали тези държавни гимназии ще станат общински, обясни Търновалийски.

Според БСП депутата стратегията за преобразуване на четирите гимназии се отлага за няколко месеца – докато минат местните избори. Затова Търновалийски настоява министър Танев да му даде подробен писмен отговор и конкретни ангажименти за училищните дворове. Само преди година Община Пловдив се отказа да стопанисва Спортното училище с аргумента за финансова невъзможност, припомни депутатът, а сега изненадващо иска да се грижи за четири. Според него професионалното образование трябва да бъде приоритет на държавната политика.

Той захапа администрацията и за друго- големият воден проект на Пловдив. Според Търновалийски той е провален. Проектът е здраво вкаран във фризера. Това не е отлагане, а провал. Изгубихме проект на стойност 146 милиона. Общината не успя за 4 години да получи финансиране по този най-голям и важен проект за Пловдив. Сега ще го преправят в проект под 50 милиона евро, за да може да бъде финансиран директно от управляващия орган в България, но той отново ще търпи мониторинг, а очевидно недъзите му са много. Така че проектът ще е провал и при нова процедура, допълни Търновалийски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина