БългарияГероите на деня

„Съюз за Пловдив“: Защо общината иска да стане собственик на Строителния техникум?

ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ е с утвърдени позиции като държавно училище, няма причини да си променя статута

Предприети ли са стъпки за преобразуване на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ /Строителния техникум/ от държавно в общинско учебно заведение? Този въпрос задава в питането до кмета Иван Тотев общинската съветничка от ПП „Съюз за Пловдив“ Вихра Ерамян.  
Съветничката е научила за подготвяната промяна на статута от  група бивши ученици на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“, които са я посетили в приемната на ПП“Съюз за Пловдив“.
Към настоящия момент Професионалната гимназия е с утвърдени позиции на образователния пазар и има устойчиво развитие, напомня Вихра Ерамян. В ПГАСГ „Арх. Камен Петков“  се обучават 1000 ученика в 39 паралелки  по 6 специалности от селища от няколко области в Южна България. Всяка година училището има 100% изпълнение на държавния план-прием, а 85% от завършилите се реализират във фирмите от строителния бранш.

Създадено е добро взаимодействие с местния и национален строителен бизнес, има сключени договори с редица фирми, участва в съвместни проекти с Камарата на строителите. Амбициите на училището е да се развива чрез създаване и на професионален колеж. Тези факти ясно показват, че ПГАСГ "Арх. Камен Петков" отговаря на всички условия да бъде държавно училище, съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за народната просвета и чл. 10, ал.3, т.3 от правилника за прилагането му, посочва Вихра Ерамян.

Съветничката настоява кметът да обясни какви са мотивите за преобразуване на гимназията в общинска,  какви ползи ще донесе за развитието й промяната в собствеността и дали е искано мнението на педагогическия колектив.

Ръководството на община Пловдив положи немалко усилия, за да прехвърли Спортното училище „Васил Левски“ на държавата с мотив, че общината няма достатъчно средства да го издържа, и претенциите й да стане собственик на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ са нелогични, коментира лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина