БългарияГероите на деня

Реформаторите се стягат минимум за балотаж на изборите в Пловдив

Излизат с единна кандидатура, поръчват социологическо проучване за нагласата на гражданите

От Блока не изключиха подкрепа за Славчо Атанасов

Балотаж в Пловдив е минималната цел на Реформаторския блок за предстоящите местни избори. Това заявиха представителите на партиите в РБ, които не скриха, че амбицията им е да спечелят вота. Кандидатурата за кмет ще е единна. Името на човека, който ще води битка за кабинета на Иван Тотев ще стане ясно до края на юни. Дотогава ще вървят номинации отделно в партиите, а в последствие ще бъде посочен най-подходящия кандидат. Засега някои от различните политически формации в блока са посочили своите кандидати. Пепа Деведжиева е на ДСБ, а народният представител Димитър Шишков е този на ДБГ. Не се изключва и възможността за гражданска кандидатура или подкрепа на подходящ партньор. Като в последно време за такъв се спряга името на Славчо Атанасов. „Тази информация е твърде преждевременна”, коментира Найден Зеленогорски – съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок като нито потвърди, нито отрече плъзналите политически слухове, подхранени от някои действия на блока в подкрепа на Атанасов. Той подчерта, че по големите общини РБ ще направи предварително социологическо проучване сред гражданите, за да се проучат нагласите им относно евентуалните основни фигури в изборите и коментираните от тях кандидатури. Зеленогорски подчерта, че очаква интересът към изборите през октомври да е много по-голям, тъй като с него паралелно ще върви и референдум за задължителното гласуване. От Блока смятат, че много голяма част от вота, който ще се акумулира покрай референдума, ще е в тяхна полза.

Под тепетата Зеленогорски обяви, че вицепремиерът Кунева и председател на „Движение България на гражданите“ се обяви за промени в Конституцията във връзка с мерките по антикорупцията. Трябва да се обмислят промени в посока да се отзовават изборните длъжности – съветници, кметове, депутати, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Утре пред Парламентарната група вицепремиерът Кунева ще представи Закона за антикорупция и произтичащото от него Национално бюро за предотвратяване на корупцията, каза Зеленогорски. И добави, че се е работило активно по промени в законодателството в посока да се разшири кръгът от лицата, подлежащи на антикорупционни проверки. Не само кметът на град с бюджет 4 млн. лева например трябва да подписва декларация за имуществото си, а и главният архитект, шефът на една болница с бюджет от 100 млн. лева например – и те да подлежат на такива проверки. Защо да не помислим и за ръководителите на големите европейски проекти и други позиции, свързани с обществени поръчки и публична собственост – такива хора също трябва да подлежат на проверки и да са под непосредствения фокус на общественото внимание  и контролните органи, каза още той. Той обобщи, че както за назначаемите длъжности, така и за пряко избраните, трябва да се предвиждат мерки по контрол и противодействие на корупцията. Зеленогорски призова превантивният контрол да не се определя като опит за сплашване, нито да замразява усилията на администрацията да си свърши работата по антикорупция, като добави, че Законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи е публикуван за обществено обсъждане на 22 май и касае около 7 хиляди души на висши постове.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. който и да е кандидат от реформаторите, той трябва да е принципна фигура, добре позната в града. при тях това е единствено доцент шишков и логиката сама им показва кого да предложат за успешно явяване на изборите. колаборационистки деийствия и хора ще ги докарат до провал, това е сиурно.

  2. изглежда реформаторите имат само един успешен ход за местните избори и това е най- успелия от тях да се кандидатира за кмет- става дума за Димитър шишков , който е добре познатата и уважавана фигура в Пловдив от тяхната партия. други техни варианти ще доведат само до провал според скромното мнение на много хора в града

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина