БългарияГероите на деня

Каназирева: Общинският съвет може да сложи край на партийните безобразия, ако променим модела

Три мандата Пловдив се управлява от коалиции, създадени на корпоративна основа

Политическите мнозинства в Общинския съвет  се създават на безпринципна основа, след пазарлъци между определени съветници,  в името на теснопартийни, лобистки и лични интереси.  Често тези интереси са в пълно противоречие с нагласите на гражданите и гилдиите.  Един от примерите на това коалиционно поведение е грозният сценарий, който се разигра на последната сесия по повод на галерията на ул. „Гладстон“, коментира лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ и общински съветник  адв. д-р Дани Каназирева.
През последните три мандата Пловдив се управлява от коалиции, сформирани от корпоративни подбуди и много често – в ущърб на обществения интерес. Ето още няколко примера:
1.    Най- голяма щета е причинена на Пловдив със създаването на публично – частно партньорство под формата на „Пълдин туринвест“ с цел  приватизация  на панаира.
2.    Корпоративно мнозинство в Общинския съвет хързулна Марково тепе за жълти стотинки, така, че на това емблематично място да се появи банална сграда без грам зеленина.
3.    В продължение на няколко мандата коалиции в Общинския съвет позлатяват комуналните услуги. В последните десетина години бюджетът за дейностите, свързани с отпадъци, трайно е закован около 30 млн. лева.
4.    Мнозинствата в Общинския съвет спазариха Пешеходния мост на концесия за 35 години и днес сме принудени да гледаме нелепото и грозно съоръжение отгоре, наричано „влак“.
5.    До ден днешен се повтаря една и съща практика – разпродажба на стотици декари, често на безценица. Пороят от сделки, без които не минава нито една сесия, превръща Общинският съвет в своеобразна агенция за недвижими имоти, която върти алъш вериш  при 4 – 5 млн. лева годишен оборот. Парите от продажбите потъват в бюджета, без да има осезаема полза за града.
6.    Увеличение на местните данъци, такси, тротоарното право и наемите също става  след совалки и пазарлъци в коалицията.  За разменна монета служат постове и лобистка подкрепа за едно или друго предложение на коалиционните партньори.

Показателно е, че през последните 15 години  в коалиционните партньорства неизменно присъства  ДПС, посочва Каназирева.  

Според съветничката хората погрешно ниглижират ролята на Общинския съвет.  Разпространена е заблудата, че по- важно е да изберем кмет, а кой ще влезе в Общински съвет не е от особено значение. Поради това мислене обикновено на всички избори се пускат повече бюлетини за кмет, отколкото за съветници.

Добре е да се знае, че именно Общинският съвет се явява основен орган,който определя правилата в една община, и  контролира действията на  кмета и неговата администрация.
Общинският съвет може да сложи край на партийните безобразия, ако се промени  моделът на избор в посока мажоритарност. Тогава всеки от съветниците ще носи персонална отговорност за взетите  решения,  вместо да се крие зад колективен вот и коалиционни пазарлъци, каквато порочна практика съществува.   

Силно се надявам  хората да осъзнаят ролята на Общинския съвет като институция, призвана да решава проблемите на хората, а не да ги създава, коментира адв. Каназирева.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Няма нито една кауза на пловдивчани, която да е защитила, но в медиите демонстрира принципност. Пример от последната сесия, когато ГЕРБ бламираха предложението за сградата на художниците, внесено от самата ДанKA. Двама от НЕЙНАТА групата също се оказаха сред бламиращите. С кой си тогава бе, Каназирева?

  2. Ами Дани К. също е от трапезното мнозинство. Защо пропуска себе си? Нейната група обикновено гласува шарено по важните за Тотев решения, с което му дава подкрепа. Сега изведнъж открила коалиция, която продавала пловдивчани. Подобен гьонсуратлък е лош признък.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина