БългарияГероите на деня

Каназирева: Кмет и общинските съветници трябва да бъдат най-близо до хората

– Адв.  Каназирева, повечето агенции прогнозират балотаж между Вас и действащия кмет. Готова ли сте за този момент и каква ще бъде стратегията Ви?

Достигането на „Съюз за Пловдив“ до балотаж означава, че сме направили пробив в овехтялата партийна система. Нашият успех ще има отражение не само в Пловдив, но и в цялата страна, защото това ще е сериозна крачка към осъзнатия мажоритарен вот, който е най-важен. Истински се надявам пловдивчани да направят крачка към този пробив. Така ще покажем, че хората в Пловдив са достатъчно зрели. А всички хора в България ще видят, че силни и открити кандидати могат да наложат дневния ред, да представляват достойно хората и да отстояват техните интереси. Това вече не е монопол само на партиите.

– От кого очаквате подкрепа? От лявото или от дясното пространство?

Очаквам подкрепа от пловдивчани. Не водя преговори с нито една партия, не участвам в договорки. Всички вече знаят, че аз не обещавам постове. Целта на „Съюз за Пловдив“ е точно да наложим нов модел на управление, в който решенията се взимат в Пловдив – от пловдивчани, за пловдивчани и пред очите на пловдивчани. Ако влезем в някакви договорки, това означава отново да възпроизведем досегашния модел, а „Съюз за Пловдив“ не беше създаден за това.

– В своята история Пловдив не е бил управляван от жена. Смятате ли, че ще можете да преборите консерватизма на пловдивчани?

Пловдивчани са консервативни в добрия смисъл на думата – уважават историята и традициите си, семейството, съседите. Не мисля обаче, че има негативно отношение към жените на ръководни позиции. Освен това аз не разделям хората, с които работя, на мъже или жени. За мен има качествени, открити и работливи хора, а има също така и мързеливи, невежи и непочтени. Това е важното. За съжаление,
в българската политика отсъства достойното мъжко поведение като символ за спазване на дадената дума, ясна позиция и честна игра.
Липсват откритите правила и честната битка.
 

– Какъв резултат очаквате лично вие на 25 октомври?

На 25 октомври аз се изправям срещу лошото управление на Пловдив. Не ме интересуват имената на сегашни или бивши кметове на града ни – на тяхно място можеше да бъде някой Драган или Петкан. Просто те сами се превърнаха в част от проблема на града ни, не от решението.

– Как ще убедите хората, че ще наложите нов модел на управление във втория по големина град, след като два мандата сте общински съветник?
Точно работата ми в Общинския съвет ми дава увереност да поискам доверие от пловдивчани за кметския пост. Винаги съм имала последователни позиции. Предлагали сме работещи решения и сме се противопоставяли на действията на мнозинството, които не са били в интерес на Пловдив. През тези години съм се нагледала на срамни договорки зад гърба на пловдивчани и никога, нито за едно решение аз и колегите ми от „Съюз за Пловдив“ не сме участвали в тези пазарлъци. Нямахме обаче достатъчно съветници, за да прокараме добрите решения и мнозинството редовно отхвърляше нашите предложения. Затова сега издигаме листа за Общинския съвет, затова и лично аз заставам начело, защото искаме да дадем знак, че най-важните решения се взимат точно там. „Съюз за Пловдив“ води кампания лице в лице. Ние се срещаме всеки ден със стотици хора. Искам повече хора да разберат, че европейското значение на местното самоуправление е управлението да бъде близо до хората. Вярвам, че в Пловдив ще направим първата стъпка.

– Съгласна ли сте, че през последните 4 г. Пловдив е променен – ремонтирани са основни булеварди и улици, обновен е центърът, а градът е избран за Европейска столица на културата през 2019?

Ако кажете на някой пловдивчанин, че градът ни бе избран за Европейска столица на културата заради някой чиновник в общината, това ще е нелепо. Пловдив е столица на културата – така е от хилядолетия и това няма връзка с името на кмета. Градът ни бе избран за Европейска столица на културата въпреки някои действия на управлението, а не заради него.
Иначе е прекрасно е да се ремонтират булеварди. Прекрасно е да имаме фонтани. Но хубавата новина свършва дотук. Пловдивчани много добре виждат, че на повечето ремонтирани места асфалтът вече не издържа и отново започват кръпки.
Един от основните булеварди – „6 септември“ например, се преасфалтира през 2012 г. и година и половина по-късно вече се правят кръпки. Друг основен булевард – „Цар Борис ІІІ Обединител“, също беше асфалтиран за милиони левове, но само два месеца след това изби старият водопровод и отново се наложи ремонт и полагане на асфалт. Ако трябва да обобщя: цената на проектите е висока, а качеството на изпълнението – ниско. Към ремонтите се пристъпва без предварително обследване на подземните комуникации. Темповете на работа са много бавни. Проектите са направени лошо, но са опаковани лъскаво, защото чрез асфалт и бетон парите се усвояват най-лесно. Така е най-лесно да твърдиш, че нещо се върши. Пловдивчани не виждат обаче дълговете – последният изтеглен заем от 30 милиона лева ще бъде платен от нас заедно с лихвите за над 50 милиона. Срещу това задължение получаваме само асфалтиране, без разширение дори, на 7, 232 км улична настилка. Така 1 км асфалт излиза над 6 милиона лева – ами това е по-скъпо от някои магистрали.

– Възможно ли е без заеми изобщо? Все пак това са скъпи инвестиции?

Възможно е. Само за един мандат чрез данък МПС пловдивчани наливат в местната хазна 60 млн. лв. Отделно чрез синя зона и паркиране са събрани над 10 млн. лв. От тези общо 70 млн.лв. нищожна част се е върнала в подобряване на градската инфраструктура. Това са парите – ако те отиват само за инфраструктура, ако търговете са отворени за повече фирми и се постигнат по-ниски цени, ако контролът е засилен, а изискванията – завишени, тогава ще получим много повече нови улици и тротоари за същите пари. Това също е част от промяна на модела на управление.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Четох програмата ви, вестника, но забелязвам, че някои от другите кандидат кметове много правят copy – paste от вас. Толкова ли са некадърни, да не могат да измислят нещо свое?

  2. Точна позиция. Хареса ми казаното за „мъжкото поведение“, което сега е заменено с „мамино“ и „мутряжко“. Не познавам госпожата и вероятно, и тя е в някаква игра ( в БГ е бай дифоут), но звучи добре. При всички положения мамината принцеса тотка с купените избори, трябва да си ходи час по-скоро. Такава нагла мутро-кукла, фукаща се пиарно с провалени и корумпирани проекти, е срам.Та, кой беше виновен за мутро-чалга партито на Античния, че забравих.

  3. Ами бул.“Княгиня Мария Луиза“? В цял свят разширяват и строят нови пътища, само нашия главок от 3 лентов булевард го прави еднолентов. Но нали трябва да се усвояват пари! Ще се пълзи в индианска нишка само в едно платно. Нямали сме по-малоумен кмет. То бива, бива простотия, но неговата ни идва в повече.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина