Изпод тепетоМнения

За почти 3.6 млн. лв. съдебен изпълнител търгува бивш тютюнев склад

Под неговия покрив бяха клубовете „Ликьор“ и „29“

Автор: Надя Петрова ∗

С една от най-големите сделки в последните години може да тръгне новата 2016-а, ако на 5 януари се окаже, че има купувач на стар тютюнев склад. Частен съдебен изпълнител е обявил на публична продан сградата на ъгъла на бул. „Васил Априлов“ и ул. „Филип Македонски“ точно преди кръговото кръстовище. Преди няколко години под нейния покрив бе клуб „Ликьор“, после клуб „29“. Сега сградата е необитаема и изглежда съвсем рухнала. Всичките й входове са с катинари, въпреки че фирмените табели на някогашните й наематели си стоят.  Началната цена на имота е 3 537 855 лева.

Всъщност, сградата е разделена на пет дяла – от А до Д, всеки от които е с различна оценка. Но частният съдебен изпълнител е преценил, че заради функционалната свързаност на отделните обекти, всички трябва да се продават накуп. През октомври той е влязъл в обекта с помощта на ключар, който първо е отворил и второ, е поставил нови патрони. Бил е и с вещо лице, както и представител на кредитора. Направили са снимки на занемарените помещения и са си тръгнали.

Чия е сградата, е лесен въпрос. По-трудният е чия е била някога. Според служители на Държавния архив най-вероятно тютюневият склад е бил построен в края на 30-те години на миналия век от немската търговска компания, която е търгувала с тютюн „Ханза“.  Не е ясно за какво се е ползвала през годините на социализма, но през 1997 г. тя е била обявена за продан от държавен съдебен изпълнител, който трябвало да събере вземания от държавната фирма „Оптед“ЕООД (създадена през юни 1989 г.). Най-вероятно един от дяловете на голямата сграда е служел като склад на дружеството, което се е занимавало с „измервателни системи за геометрични параметри и измервателни станции за задоволяване нуждите на страната от електрическа и електронна продукция“. Тази фирма днес е в небитието след дълъг процес на ликвидация. Накрая, през 2010 г., министър Трайчо Трайков наредил каквото е останало от нея и от други недействащи държавни дружества, да се влее в хасковската „Тедиимпекс“ЕООД.

През 1997 г. днешният дял „Г“, който е със 788 квадрата застроена площ, се купува от „Джи Би груп“АД за 134 791 000 лева. Ако цената ви изглежда сериозна, нека напомним, че през същата година инфлацията беше главоломна. Хлябът струваше над 300 лева, а доларът се продаваше за над 2000 лева. По най-груба сметка през май 1997 г. купувачът е платил за имота някъде към 55-56 хил. долара. Според последната оценка на вещото лице от октомври т.г., същият имот днес  струва 1 027 600 лева. 

Кой стои зад „Джи Би Груп“ и защо фирмата е стигнала до описване на имота?

Съдружници са Веска Кънева Канева (71) от Хасково и Иван Г. Попов (46). Фирмата е участвала и в други търгове за покупка на недвижими имоти – например на гаражи в София, обявени от столичната общинска агенция за приватизация. В предмета й на дейност пише, че се занимава с търговия на едро. От съдебно дело, в което съдът потвърждава глоба, наложена от НАП за неподадена интрастат декларация, се разбира, че дружеството се е занимавало и с внос.

Освен увеселителните клубове наемател в тютюневия склад е била и „Турист Спорт Ко“. Тази фирма стана особено популярна през 2006 г., когато управителят й Георги Бутев разкри, че е изнудван за подкуп от данъчна инспекторка. Споменаваме я, тъй като продажбата на имота на „Би Джи Груп“ е именно заради нея.

Оказва се, че бившият тютюнев склад е бил залаган неведнъж пред Банка ДСК като ипотека, за да може „Турист Спорт Ко“ да тегли огромни заеми от по няколко стотин хиляди лева. Тази фирма също се занимава с търговия на едро. 

Преди няколко години частни съдебни изпълнители бяха обявили на търг няколко от тютюневите складове в Пловдив, за да може банки кредитори да съберат вземанията си. Тогава изведнъж се появи едно прозрение: дали пък новите собственици, полакомили се да купят склад, с който не знаят какво да правят (особено в годините на криза), не са открили най-бързия ход да осребрят старите имоти. Теглят крупна сума, залагат неизползваемия, но в центъра на Пловдив, склад и оставят банката кредитор да издирва под дърво и камък купувач. Подобна схема е особено добра за първите купувачи на складовете, които се продадоха тихомълком и на ниски цени от неприватизирания още БТ холдинг през 2004-2005 г.

∗ Авторът е издател на Agroplovdiv.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина