Изпод тепетоМнения

Перлата на Главната

Шнитеровите лица следят живота на града и суетнята на центъра отвисоко
 
На пъпа на пловдивския център се издига внушителна по размери и красота сграда. Бившият дом на търговското предприятие от миналото „Орозди Бак” е изключително ценна в архитектурно отношение постройка, тъй като именно нея Йозеф Шнитер не само проектира, но и ръководи цялото й строителство. В изграждането на красавицата архитектът за първи път използва стоманобетон- така наречения пруски свод. Материалите и технологиите, използвани от градоустроителя на Пловдив в тази сграда, са били абсолютно нетипични за онова време. Пруските сводове на сградата се поддържат от стоманени носещи греди. Сградата на Орозди Бак е и първата, строена с големи подпорни разстояния. Капителите по колоните са изящни произведения на изкуството. Същото се отнася и за красивите глави по прозорците, които гледат пешеходците по центъра и сякаш отброяват годините, следейки живота и суетнята на града отвисоко.
 
Постройката, която краси Главната, днес е разделена на части, след дълги години на имотни боричкания. Едната се стопанисва от банка, която ежедневно приема зад запазилите историческа стойност стени множество хора. Добрата новина е, че в другата част- тази откъм задния ъгъл с „Отец Паисий”, са се намерили пловдивски бизнесмени, оценили по достойнство тази истинска перла. Планът им е на мястото, което в момента е напълно неизползваемо и мъртво, да се създаде офис център с висока архитектурна стойност. Така красавицата на Йозеф Шнитер ще заживее наново, при това в автентичната си прелест. Заявките на собствениците са максимално да запазят цялата вътрешна част от сградата, тъй като например в площта на банката тя е напълно унищожена. Смятат да съхранят уникалните решения на Шнитер с пруските сводове и вътрешните декоративни елементи, за да служат като учебник за бъдещите архитекти. Желанието им е мястото да се превърне в знак на отношение към стойността на голямата архитектура, култура, история и ценности. Тази архитектура, която е правил Шнитер, а днес единици се заемат да творят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Разбити,жални прозорци от години,без да е имало анти-расистки демонстрации.Янките ще си закърпят пораженията,но тези гълъбарници,няма кой да ги оправи.Трагедия!

  2. Ъгловата сграда не е дело на Йосиф Шнитер. Сградата на Главната, днес офис на Булбанк, не е унищожена от архитектите, а адптирана към новите реалности с максималното уважение към делото на създателя и. Третата сграда към Отец Паисий стана собственост на притежателите на известната боклукчийска фирма Еко Глобал и ако сега някой твърди, че е първият, които ще я реконструира с необходимия респект, това е най-малкото нескромно, за да не съм по рязък.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина