Изпод тепетоМнения

Гражданинът Х

Трифон Ташев не е непознато име за пловдивската публика вече. Има няколко концерта зад гърба си и е бил част от изложби, организации и културния живот под тепетата. Завършил е бакалавър по Етнология към Пловдивския университет, но в момента страстта го тласка към музиката. Родом е от Кърджали, което е важно да се уточни, защото както самият той казва – важно е от къде идваш, тъй като мястото определя хората малко или много. Повече от десет години се занимава с музика, но тепърва започва да се появява в света. Този петък предстои премиерата на дебютния му албум, а в навечерието на това събитие Трифон се срещна с КАПАНА.БГ, за да ни разкаже какви са стъпките на младия творец и защо качва целия албум за свободно сваляне в интернет.

Как започна да се занимаваш с музика? 

В едно мазе. В читалището в Кърджали има едно мазе, което беше изоставено, но го даваха на групите, които искаха да свирят. Отидох с приятели, започнах да крещя на един микрофон и те много се зарадваха. Първо започнах да крещя, а после започнах да пея. Имахме си рок банда в Кърджали, но всеки замина някъде и така се разпаднахме. 

Как избра да живееш в Пловдив? 

Винаги съм харесвал този град. Първия път като дойдох бях в Етнографския музей. Беше леко сюреалистично, защото мина една японка в традиционно кимоно, с прическата и ветрилото, а аз стоях и си мислех „Леле, колко яко!“. Ето такива дребни неща ми са се запаметили и реших да остана тук. 

Можеш ли да се занимаваш само и единствено с изкуство в България?

Можеш ако си много упорит и си организираш нещата правилно, мисля че можеш. Сега свиря с Радoил Борисов, той си е родом от Пловдив, и неговия брат. Правим един проект „Ultra fuels” и е нещо като псайхаделик-фолк-рок и е силно засегната българската фолклорна музика. С него свирим и като улични музиканти на малката главна. Едно, че си правиш репетиция. Второ, че виждаш как публиката реално реагира. Ако си плати билет за концерт, то тя ще има изисквания, очаквания и ще си каже „е, дадох ги тея пари, трябва да ми хареса“. Докато на улицата, ако не те харесат те подминават, ако те харесат остават и слушат. Но това е само един от начините – трябва да се правят и концерти. 

Цялото интервю може да прочетете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина