Изпод тепетоМнения

Двойното убийство от античността стана тройно

Пловдивските археолози като криминалисти в обработката на зловещата находка

Откритите двама възрастни индивиди са се опитвали да избягат с домашните си съкровища от нападателите, но не са успели

Единият е криел монети, другият- красива статуетка

Криминалната сцена с вероятна датировка от преди близо 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела, под митрополията, се разширява. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което писахме преди два дни, бяха открити два по-възрастни индивида. Предполага се, че са родителите на убитото около 3-годишно филипополче. Опожарените скелети са намерени един до друг в неестествени пози, като на ръката на единия има красива гривна. Детето е било простреляно от стрела. Докато по-възрастните може би са били посечени. На този етап е рано да се правят заключения, тъй като костите са силно увредени от пожара след убийството и е нужен допълнителен анализ.

Двамата очевидно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са успели. Единият, предполагам таткото, е държал няколко монети. А другият, вероятно майката- невероятно красива малка статуетка. Предполагаме, че е на Афродита, каза за Под тепето и КАПАНА.БГ ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното убийство и опожаряването на жилищната сграда на семейството, се е случило по време на голямото готско нападение над Филипопол през 251г., когато градът е бил почти напълно опожарен.

Често попадаме на опожарени сгради от този период. Но изключително рядко попадаме на открити човешки останки и подобен сюжет. Хората тук просто не са успели да избягат и да се спасят, допълва Елена Божинова.

Тя отново подчертава, че обектът, върху който работят от близо месец, е изключителен. След откритите Главна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха намерени и основите й. Които категорично доказват, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка.

Основите й са дори под нивото на античната главна улица, която е водила към Източната порта. Надяваме се да датираме с прецизност всички структури, след като бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим колективната монетна находка у една от човешките останки, допълни на място Елена Божинова.

Тя и екипът й продължават работата на терен. А ние очакваме още изненади.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина