България събуди рекорден интерес като домакин на най-престижния конкурс за вино

Изпод тепето

Специалисти от над 50 страни се събират в Пловдив, за да разберем кое е най-доброто вино в света

През април Пловдив става Световна столица на виното

Само след по-малко от три месеца, Пловдив ще бъде домакин на най-престижния, независим, световен конкурс са вино Coоncours Mondial de Bruxelles. До момента, домакини на престижното събитие са били градове като Лисабон, Валенсия, Палермо, Люксембург и други. Събитието ще стартира на 28 април и ще продължи до 1 май, като освен основната програма ще има и съпътстваща го такава. То е открито само за записалите се за участие винопроизводители и медии.

Томас Костенобъл, директорът на конкурса, обясни защо Пловдив е избран за домакин на 23-то издание. Ние търсим място, което да има историческо и културно наследство и същевременно развит селскостопански профил. Едни от най-успешните лозаро-винарски изби в страната се намират в Тракийската низина, а инфраструктурата на града подпомага цялостното провеждане на конкурса. Имате Панаира и хотели, които могат да настанят изискани гости, зави по-рано днес г-н Костенобъл.

Събирането на мостри вече е започнало, а крайният срок за изпращането им е 4-ти март. Тази година процедурата за българите е улеснена, тъй като мострите не трябва да се изпращат извън страната, както се е случвало през предните години, а до София. Таксата за участие е 135 евро, но това е малка инвестиция, която дава огромни възможности на вината, които ще получат медал. До момента са получени над 300 мостри, като организаторите подканват българските винопроизводители да бъдат смели и да вземат участие.

По време на провеждането на Concours Mondial de Bruxelles, под тепетата ще пристигнат над 320 специалисти от 50 страни по целия свят. Освен основната програма, на която ще присъстват сомелиери, енолози и винени журналисти, гостите ще посетят местни изби, които ще могат да представят и друго свое производство в последната вечер на конкурса, когато ще има гала вечеря със свободна програма.

След края на Concours Mondial de Bruxelles, елитните гости ще останат още няколко дни в страната ни, за да посетят винарски изби из цялата страна, като ще пътуват на малки групи. Така ще се запознаят не само с вината, които се произвеждат у нас, но и ще вият забележителностите на страната ни, която ще прикове погледите на целия свят.

За няколко дни Пловдив ще се превърне в Световна столица на виното, а това ще даде огрома видимост в световен план не само на града ни, но и на цялата страна. Благодарим за чудесното посрещане, ентусиазмът и страхотния прием, който получихме, завърши Костенбъл.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.