Изпод тепетоМненияНовини

Опънаха червено-бели найлонови ленти около опасния зид на Небет тепе

Служители на ОИ „Старинен Пловдив“ обезопасиха рано тази сутрин опасния зид на Небет тепе, след сигнал на граждани. За това съобщиха от пресслужбата на Община Пловдив.

В едната от подпорните стени на тепето са се появили дълбоки пукнатини, които могат да предизвикат срутване на зида и да доведат до опасен инцидент. Този зид е подпорен и не е част от археологията, а е построен в началото на миналия век.

От снимките е видно, че обезопасяването се изразява в опъването на предупредителни  червено-бели найлонови ленти около самосрутващия се участък.

Мястото е оградено с цел сигнализиране, поясниха служителите на ОИ, за да бъдат предпазени туристите и гражданите, които посещават разкопките.

В прессъобщението се казва още, че кметът Здравко Димитров вече бил информирал министъра на културата Боил Банов за проблема.

„Очаква се комисия от министерството да направи оценка и да даде предписания за ситуацията“, коментира директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Истината е, че положението на зида е такова от няколко месеца. Освен това той бе описан като опасен още по времето на голямата съвместна проверка на администрацията на града и служители на Стария град, организирана от кмета на Централен в началото на предходния мандат.

От друга страна, нека похвалим служителите на ОИ „Старинен Пловдив“ за инициативата!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина