БългарияВластНовини

От ДАНС са претърсили дома на директорката на Агенция „Митници

Работното място и жилището на директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова са били претърсени от служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в сряда, съобщава Свободна Европа. Претърсен е и кабинетът на нейния заместник Людмил Маринов.

Акцията на ДАНС се провежда съвместно с Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и по неофициална информация на Българската национална телевизия е свързана със сигнал за контрабанда.

Агенция „Митници“ е структура към министерството на финансите. Нейната сегашна директорка Петя Банкова беше назначена на този пост на 20 февруари. Както тя, така и заместникът ѝ са бивши служители на ДАНС.

Около 13 часа в сряда Банкова излезе от сградата на агенцията, като се определи като „първата жертва“ на новата антикорупционна комисия. Тя беше създадена през есента на миналата година, когато предишната комисия беше разделена на две.

„Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава“, каза Банкова.

Тя допусна, че вероятно случващото се е свързано с политиката и с работата ѝ, и добави, че докато е работела в ДАНС, е имала лоши отношения с директора на агенцията Пламен Тончев.

„В дома ѝ бяха иззели лични записки, както и договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ. Претърсва се и нейният заместник“, каза още адвокатката на Банкова – Аделина Натина.

След като излезе от сградата на Агенция „Митници“, Банкова беше отведена с автомобил на МВР. Според адвокатката ѝ към момента не е получена заповед за задържането ѝ.

БНТ, БНР и други медии цитират неофициална информация, според която през деня се провеждат претърсвания и на други адреси в София, както и в Хасково. До момента ДАНС и антикорупционната комисия не са коментирали акцията.

Тя се случва, след като от месеци политическите формации, които участваха в управлението – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, обсъждаха реформи в службите за сигурност. От ПП-ДБ настояваха и за конкретно споразумение как да се случат промените, но до такова не се стигна.

Тогава лидерите на ГЕРБ – Бойко Борисов, и на ДПС – Делян Пеевски, казаха, че службите за сигурност работят добре със западните партньори. В същото време докато все още течаха преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ за управление след ротацията, Борисов посочи, че иска подялба не само на министерските постове, но и на постовете в структири като „Митниците“ и НАП.

Снимка: БГНЕС

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина