БългарияЖивотНовини

Без право на компенсации за прекъсване на тока ако няма заповед за извънредно положение

Потребителите на електроенергия имат право на обезщетения от електроразпределителните дружества (ЕРП), чиито клиенти са, само ако прекъсването на тока е за над 24 часа без за региона да има издадена заповед за въвеждане на извънредно положение, пише Дневник. Това разясни пред медиите председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че ЕРП-тата трябва да обезщетят клиентите си с 30 лева, когато прекъсването е до 24 часа, и по 20 лв. на всеки час след 36 часа на тъмно и студено.

Иванов днес уточни, че такива клаузи действително са записани в общите условия между потребителите и ЕРП-тата, но те не важат при форсмажорни обстоятелства.

„Бедствието е именно такова обстоятелство, но то трябва да бъде потвърдено със заповед на областния управител. Ако има заповед, чрез която в областта се въвежда извънредно положение поради настъпило бедствие, тогава срокът на това прекъсване престава да важи за периода на обявеното извънредно положение“, поясни той.

Две от ЕРП-тата в отговори до „Дневник“ изтъкват като водеща причина за прекъсването на електроподаването именно метеорологичните условия. Компанията, която обслужва Централна и североизточна България – ЕРП Север, отбелязва, че не падналият първи сняг, а безпрецедентната комбинация от сняг и ураганен вятър са водещата причина за авариите този уикенд. В „ЕРМ Запад“ , която обслужва западната част на страната, включително София, изтъкват факта, че снегът заваля след продължителни дъждове, съчетано с рязко падане на температурите, придружено от силен вятър. В резултат проводниците са се обледенили, теглото им се е увеличило значително, в резултат на което част от тях са започнали да се късат, а стълбовете – да се чупят. Отделно наличието на много листа по дърветата е довело до чупене на клони и още аварии.

Регулаторът следи инвестициите

КЕВР от 2017 г. всяка година извършва проверка за направените инвестиции от страна на електроразпределителните дружества, изтъкна Иванов.

Шефът на регулатора посочи, че за периода от 2018 г. до 2020 г. признатите инвестиции за трите електроразпределителни дружества са 620 млн. лв. За следващите 3 години – 2021 г. до 2023 г., тези инвестиции са 611 млн. лв. или общо над 1.2 млрд. лв. вложения. По думите му КЕВР проверява дали заложените инвестиции са осъществени в пълния си обем и налага санкции, ако това не е изпълнено.

Инвестиционната програма на „ЕРМ Запад“ през последните години е средно 100 млн. лева годишно, които се насочват не само към мрежата средно напрежение, но и към други пера – нови съоръжения и подстанции, измерване, присъединяване на нови потребители, уточниха за „Дневник“ от дружеството. То уверява, че прави всичко възможно да осигури допълнителни средства чрез европейски програми и фондове. По негови оценки за подобряване на работата на въздушната мрежа средно напрежение за следващите 10 години ще са необходими над 1 млрд. лв.

В ЕРП Север на „Енерго- Про“ всяка година се планират, одобряват от КЕВР и изпълняват по 40 млн. лв. за инвестиции в мрежата. През тази година заложената в инвестиционната и ремонтната програма на дружеството сума от 40 млн. лв. ще бъде надвишена, уверяват оттам. Голяма част от предвидените средства вече са вложени в редица проекти за рехабилитация, реконструкция и изграждане на нова електроразпределителна мрежа.

Дружеството уточнява още, че е преминало проверка на Министерството на енергетиката за готовността си за зимния сезон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина