Забравеният град

„Убиха” великолепната къща на Шнитер край Централна гара

Архитектурният шедьовър на градоустроителя на Пловдив е в меко казано окаяно състояние

Месо и топла скара умъртвиха сградата като я скриха от погледа

Великолепната къща на Шнитер, скрита зад Месо, колбаси, деликатесиТака е изглеждала преди...Предумишлено убийство! Само така може да се опише онова, което се случва с една от най-великолепните постройки на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер. Невероятната еднофамилна къща на архитекта, който промени Пловдив и го превърна в европейски град, е буквално умъртвена. Самата постройка е в меко казано окаяно състояние- фасадата сякаш е изядена от свирепи термити, останали са едва няколко декоративни елемента, а дворното пространство пред нея е Така изглежда днес...като фон за нискокачествен американски филм на ужасите- тотално занемарена, с валящи се автомобилни гуми и всякакви ненужни вехтории. Проектираният и построен през 1905-та година шедьовър на Шнитер днес просто не може да бъде видян (при все, че гледката към него е твърде, твърде тъжна). На мястото на красивата ограда, съзидана преди век,  днес има търговски обекти от временен тип, чийто качества няма смисъл да коментираме въобще. Те пречат на погледа да се впие в цялостното съвършенство на двореца, превърнал се в руина. Къщата, издигната за Иван Андонов в началото на миналия век, се населява от наследниците му, сред които е и бившият областен управител на Пловдив Андон Андонов. Каква е причината един висш администратор да има такова отношение към наследството на Шнитер и към собственото си такова- не ни става ясно и не разбираме. Но ще се опитаме да разберем…

Очаквайте продължение на темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

 1. Nai-posle niakoi da se seti za tazi kashta!Az mnogo pati sam se zaglejdala po tazi kashta/t.e. po minimuma, koito moje edva da se zarne zad „targovskiia obekt“,koito NAROCHNO e postaven pred neia“.Dori ne sam znaela za kakva kashta stave duma.No tezi, koito sa znaeli, kak sa dopusnali tova?

 2. Написаното можеше да бъде по-малко емоционално и повече информативно. Статиите с продължение изискват в началото да е конкретиката, а патосът да остане за края.

  Колкото до къщата, ремонтните дейности и поддръжката, ако е обявена за паметник на културата, Глава 5-та от Закона за паметниците на културата дава предостатъчно информация кое как може и трябва да се случи.

 3. А хилядите левове наем от т.нар. временни постройки пред къщата случайно да се поделят от наследниците? Същото е състоянието и на стотици други къщи в централната част и единствения начин да изглеждат добре е да се задължат собствениците им да ги приведат в нормално състояние, а не само да прибират наем от търговските обекти или офисите, които са приспособили в част от имотите си.

 4. Съгласен съм с последния коментар. Постройката пада и виновни за това са и комунистите, но и настоящите собственици. Моля, моля…

 5. Термитите са символика, г-н Андонов. Текстът на репортерите може би е малко краен за някои от вас, но в крайна сметка от комунизма минаха 25 години. Не е ли редно за четвърт век стопаните на това великолепие все пак да направят нещо, за да го съхранят и запазят и за себе си, и за поколенията… Бездействието е не по-малко опасно и престъпно от разрушението…

 6. Преди около 10 години реставрация на балкона, прилежащата му врата и фасадата около нея е извършена срещу сумата около 1000 $ .Сами може да прецените колко ще струва цялостната реставрация. По време на комунизма „красивата ограда“ е разрушена, земята е одържавена и е построен емблематичният магазин „1001 стоки“.
  П.С. За първи път чувам термити да ядат мазилка!

 7. Това, че фотографията на къщата е направена през 1905 година, не значи че е построена тогава. Добре е авторът на статията да проверява информацията предварително! Построена е 1892 г. Къщата е обявена за паметник на културата и „ремонтът“ може да се извърши единствено от специалисти реставратори.

 8. Да, „убиха“ я, но комунистите, а не наследниците. Всичките тия грозотии, с които е скрита са творение на комунистите и са там не по желание на наследниците. След 45 години усилия – Белене, квартиранти /колкото се може по прости – да рушат/, одържавяване на двора и т.н. това е резултата. Да се упреква г-н Андонов, че няма отношение и не опазва наследството на Шнитер е смехотворно. Не е срамно нямаш средства, срамно е да крадеш!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина