АртГрадътКултураНовини

Откриват Изложба плакати на Божидар Икономов

Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани да посетите специалната Изложба плакати на Божидар Икономов

Официалното откриване е на 21 септември (четвъртък) от 18.00 ч. в Къща „Стамболян“, гр. Пловдив, „ул. Кирил Нектариев“ 15 (Къща на художниците).

Изложбата включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов в продължение на повече от 30 години и свързани с различни културни събития.

12 от плакатите са от фонда на Старинен Пловдив и ще бъдат представени в автентичния им вид на отпечатъци от началото на 80 години в приземния етаж на къщата. Дворното пространство е „озарено“ от специално създадените за външно експониране винили с някои от прочутите музикални плакати на Божидар Икономов, селектирани от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, което беше неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

В сърцето на Стария град в Пловдив ще се докоснете до едни от знаковите плакати на Божидар Икономов, създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, както и такива за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“.

Със събитието, което се провежда в рамките на Празниците на Стария град до 30 септември 2023 г., се отбелязват 80 години от рождението на художника.

Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работил е 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и е излагал творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационния комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата „Златен век“.

Божидар Икономов за изкуството на плаката:

„Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават… Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“

Георги Лозанов за автора:

„Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина