Виолета Сечкова ще е почетен консул на Република Корея в Пловдив

Актуално Градът Новини Под ножа

Бившата манекенка стана известна като един от най-големите вложители в КТБ заедно с приятеля си Александър Сталийски

По предложение на правителството на Република Корея Министерският съвет даде съгласие Виолета Сечкова да бъде назначена за почетно консулско длъжностно лице на Република Корея в България със седалище Пловдив и консулски окръг, обхващащ територията на област Пловдив.

Виолета Сечкова е мениджър на “Синопойнт” ЕООД” – официален ритейлър на корейската компания „Самсунг”. От 2017 г. Република Корея има назначени почетни консулски длъжностни лица в гр. Варна и в гр. Бургас, съобщават от правителствената пресслужба.

Виолета Сечкова е бивша манекенка. Стана известна и като един от най-големите вложители в КТБ заедно с приятеля си Александър Сталийски. Те имаха на влог във фалиралата банка 30 милиона лева и 5 милиона евро.

„ Да се прави бизнес портрет на Александър Сталийски не е лесно. Вече в опозиция, през 2009 г. Сергей Станишев го обрисува като част от приятелски кръг “Котараците” около доскорошния кмет Бойко Борисов, обирали обществените поръчки на града. Този елитен клуб така и никога не добива точни очертания, но Сталийски безспорно е в друг не по-малко ексклузивен – партньорите на белот на Бойко Борисов. Заради тяхното близко приятелство той често е сочен като “входна врата” към премиера. При затварянето на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ”, пише в свое разследване вестник Капитал.

„ Началният капитал на групата на Сталийски безспорно се корени в КТБ. Продуцентската компания No Frame Media, която осигурява голяма част от външните продукции на TV7, при основаването ѝ през 2009 г. е мажоритарна собственост на една от фирмите, чрез които Василев финансира телевизията, а Виолета Сечкова е миноритарен съдружник и изпълнителен директор. След серия трансформации и появили се лица в собствеността и управата (включително настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков), малко преди затварянето на банката дружеството, както и специално построените студиа в Герман, са изкупени от финансирани от КТБ фирми.

Именно това е и обяснението за депозитите на Сталийски и Сечкова в банката. За останалото обаче версиите се разминават – според Цветан Василев той е бил изнуден да купи студиата заради неизгоден договор, сключен от тогавашния директор на TV7 Николай Бареков. А Сталийски твърди (в едно от редките му интервюта, като реплика към твърдения на Василев), че телевизията трупала огромни задължения и банкерът го е изтласкал от фирмите му, като му ги изкупил на занижена цена. А парите от продажбата трябвало да стоят блокирани в КТБ, като след затварянето ѝ те все пак успяха да си върнат контрола над студиата – “Прайм тайм студиос” продава част от имотите си на директно притежавана от Сечкова компания, а самите студиа сега са в свързаното “СИНЕМениджмънт България””, допълват от Капитал в публикуваното преди половин година разследване.

Заемащите такъв пост се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения, когато приемащата държава е страна по нея, както и в съответствие с разпоредбите на вътрешното ѝ законодателство.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.