АктуалноГрадътЗабавлениеКултураНовини

Първият леден аквариум отваря врати в Пловдив – СНИМКИ

Антарктическият аквариум в Природонаучния музей е почти готов, очаква се учените ни от българската експедиция на полюса да донесат живи обитатели за него

Ледена риба с прозрачна кръв е един от най-атрактивните екземпляри, които очакваме. Полярниците ни вече са успели да уловят голяма морска звезда

Градът под тепета съвсем скоро ще притежава още една изключително интересна атракция – първия леден аквариум у нас. Съоръжението вече е почти готово, то се намира в експозицията с живи риби в подземното ниво на любимия на малки и големи Природонаучен музей на Пловдив.

Антарктическият аквариум е решена като ледник и в перспектива ще се вижда базата на българските полярници на остров Ливингстън.

Новата придобивка на музея е следствие на спечелен проект към Национален фонд „Култура“ и се очаква да отвори врати до лятото на 2023-та година. Живите обитатели на ледения аквариум ще бъдат доставени от учените от 31-вата експедиция, начело с проф. Христо Пимпирев от Антарктида.

7-метров Тиранозавър реве в Пловдив – ВИДЕО

Тази седмица стана ясно, че те вече са успели да уловят риби за аквариума, както и голяма морска звезда. Антарктиците ни със специална техника ги транспортират към България в момента, разкри директорът на музея Огнян Тодоров.

Идеята се зародила в разговор с доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет, а проф. Пимпирев също откликнал, разказа пред репортера ни Тодоров.

„Закупихме специално оборудване, с което ще бъдат транспортирани видовете до Пловдив. Най-кризисно за тях е преминаването на тропика, което е в продължение на две седмици. Надяваме се да успеем, но имаме и резервен вариант – да вземем екземпляри от Норвегия”, каза още директорът.

Един от най-атрактивните ексземпляри, който се очаква да се „засели“ в музея, е ледената риба. Тя е много рядък вид за целия район на Антарктика.

Ледена риба е показана за пръв път в аквариума на Токио през 2011 г.

„Ледената риба е уникална с това, че е единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в своята кръв. Т.е. кръвта е прозрачна, затова също се нарича белокръвна риба. Хемоглобинът отпада еволюционно, но за негова сметка идват други вещества, които са подобни на антифриз и те не позволяват на кръвта да замръзне. Този вид се е адаптирал за около 20 милиона години в среда, изключително агресивна, с крайни условия на факторите. Температурата на водата е около 0 градуса и там обикновени видове риби не могат да съществуват„, това разказа през 2019-а доц. д-р Любомир Кендеров, когато 27-ма полярна експедиция на учените ни на Ледения континент донесе за пръв път такава риба в България.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина