Актуално

Общо 13 са задържаните в операция Октопод, Хамстера се предаде

Image title
Задържаните при операцията Октопод са 13, от тях петима са основни лица в йерархията на организираната престъпна група, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Министърът каза, че в действията на правоохранителните органи срещу Алексей Петров няма нищо лично. Министър Цветанов направи изявленията след погребението на убития полицай Бончо Чернев в родното му село Горно Черковище.
Министърът отрече акция Октопод да е политическа акция срещу Алексей Петров или лична вендета. Цветанов заяви, че се е срещал с Алексей Петров в министерския си кабинет след изслушването в Народното събрание на Комисията за ДАНС. Срещата е била поискана от Алексей Петров и се е състояла в присъствието на главния секретар на МВР Калин Георгиев.
Без конкретен отговор остави въпросите министър Цветанов дали в НС има партия, създадена в резултат на политическо инженерство на мафията, както и дали ще бъде разпоредена проверка на застрахователното дружество Лев Инс, което се свързва с името на Алексей Петров, но потвърди, че ще бъдат разписани всички необходими мерки, в това число и данъчни проверки за разбиване на тази стройна йерархична престъпна група, която работи вече 10 години.
МВР упорито отказва да съобщи кои са арестувани и оставя това да се разбере окончателно и само за тези, които бъдат вкарани в съдебна зала за определяне на мерките им за неотклонение. Сред засега задържаните е син на бивш шеф на МВР-баретите, който е собственик на митнически складове, научи Вевести. Фирми били рекетирани да държат товарите си там преди да ги освободят, а за престоя плащали каквото им поискат.
Бащата, бивш шеф на баретите, след като го изгониха от МВР, пък стана началник на сигурността на бившия главен прокурор Никола Филчев.
Обвиненията, които се очаква да бъдат повдигнати срещу Алексей Петров са свързани главно с комбината в Кремиковци и са за пране на пари. Основно средствата са набавяни чрез контрол над някои увеселителни заведения, проституция и търговия с влияние. Според източници от разследването няма нито едно доказателство в потвърждение на тезата, която също неофициално се коментира, че всъщност Алексей Петров е бил мозъкът на групата на Наглите. За подобно нещо не са събрани никакви доказателства, обвързващи бившия секретен сътрудник с групата за отвличания.
За източването на Кремиковци основни играчи били братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците. Те са притежатели на множество земеделски имоти в Софийското поле, главно в района на Кремиковци. Основно чрез фирмата си Екометал инжинеринг са изкупили земи, които са били собственост на металургичния комбинат. Повечето от покупките са ставали по времето, когато Александър Томов е изпълнителен директор. Политикът отказа да е било така и даже обяви, че си позволил да изгони Алексей Петров от кабинета си.
Постепенно Дамбовците са усвоили всичко по-ценно, което се е раздържавило от комбината. За тях се знае, че контролират входа и изхода на Кремиковци АД.
Според Любомир Павлов от КТ Подкрепа Дамбовците са участвали активно в схемата за източване на Кремиковци. Той каза че фирмата Екометал инжинеринг работи активно с Кремиковци още от 1999. По времето на Александър Томов фирмата е участвала и в част от изкупуването на земите на комбината. Фирмата им е била и сред кандидатите за оператори на комбината при последната криза около него.
Като основна дейност на фирмата Екометал инжинеринг ЕООД е записано преработка и търговия с отпадъци от черни и цветни метали. Междувременно се разбра, че
Антон Петров Хамстера, един от обявените за мозъци на бандата за отвличания на Наглите, се предаде на полицията. Барети от СОБТ са го съпроводили до националното следствие за разпит. Хамстера бе издирван във връзка с операция Октопод като бизнеспартньор на „доблестния гражданин” Алексей Петров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина