АктуалноГрадътЖивотЗелен градНовини

Лебеди на разходка по Марица в сърцето на града

Двойка лебеди не се притесни от частичното бедствено положение, обявено от екипа на кмета Здравко Димитров заради непочистената Марица. Красивите птици се разходиха по водите на реката в самото сърце на града, между мостовете на УХТ и Герджика.

Гледката е необичайна, тъй като изключително рядко лебеди навлизат към вътрешността на града. Те често зимуват в Марица, при това на групи, но си избират по отдалечени от човешкото присъствие места- между 4-я и 9-я километър. Осен това се установяват в реката много по-късно- около Коледните празници.

Иначе ситуацията с реката не е частично бедствие. Пълно е, заради замърсяването по цялото и протежение в града. Зелените зони около коритото са заринати с всякакви боклуци.

А в самото корито ситуацията е ужасна. В последните дни от „Градини и паркове“ предприеха акция по санитарна сеч и косене, но екипите на общинското предприятие не благоволиха да съберат боклука там, където работеха.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина