Ландшафтният архитект за поддържането на зелената система: Няма специалисти, няма техника, няма контрол

Актуално Градът Зелен град Новини Разследване
зелената система

Не е тайна, че адекватните грижи за новозасадената растителност в Пловдив, а и със старите дървета, всъщност, не е дори близо до необходимите, така че проблемът със сигурност не е в бедната почва, коментира Невена Пачеджиева

Има ли проблеми в „Градини и паркове“, свързани с поливането на дърветата в Пловдив, а от там и с поддържането на зелената система. На този въпрос Под тепето ще се опита да даде отговор в следващите няколко дни със серия от публикации, провокирани от текста ни за множеството изсъхнали млади чинари край коритото на северния бряг на Марица.

Припомняме, че преди няколко дни написахме, че половината от засадените през ноември 42 дръвчета край реката не успяха да се разлистят пролетта. Това е ясна индикация за проблема с начина, по който общинското предприятие се грижи за дървесната растителност в града. Една от основните причини за това е липсата на техника и неработещите поливни системи навсякъде из Пловдив.

Директорът на ОП-то Веселин Козарев отговори на първата ни публикация, че новозасадените чинари по северния бряг на Марица се поливат редовно – два пъти в седмицата, като потвърди, че наистина има изсъхнали дръвчета. Според него обаче това не се дължи на липсата на поливане. “ Експертите на общинското предприятие вече търсят причините – дали има заболяване на дърветата или пък по част от трасето почвата се е оказала неподходяща. Ще положим допълнителни грижи. Като първа мярка предприемаме подхранване на почвата. Тези 42 чинара сме отгледали сами в разсадника и ще направим всичко възможно за доброто им развитие“, коментира преди няколко дни Козарев.

Тук трябва да отворим основния въпрос- колко са експертите в ОП-то и каква точно експертиза имат те. Публична тайна е, че на щат там има само един ландшафтен архитект. Затова и се доверихме на друг, доказан експерт- ландшафтният архитект Невена Пачеджиева. Тя коментира казуса с чинарите по Марица още в първия ни текст по темата, но сега ще се спре на казаното от директора на „Градини и паркове“ в детайл, като ще навлезе в проблема по-надълбоко.

„Дърветата са основният материал, който се използва в зеленото строителство, те заемат главно участие в обемно-пространственото оформяне на зелените площи. Те са жив материал, който расте и се развива, старее и умира. За да се развиват правилно, за тях се налага и извършването на различни манипулации – правилно засаждане, укрепване, поливане, подхранване и резитби. Не е тайна, че адекватните грижи за новозасадената растителност в Пловдив, а и със старите дървета, всъщност, не е дори близо до необходимите, така че проблемът със сигурност не е в бедната почва. Няма специалисти, няма техника, няма контрол“, категорична е Невена Пачеджиева.

Тя подчертава, че поливане по два пъти в седмицата, което се е случвало с вече мъртвите чинари, според директорът на ОП „Градини и паркове“,  е абсолютно ненужно и дори вредно за дървесната растителност.

“ За да привикнат, растенията е по-добре да се поливат рядко, но обилно, вместо често, но не с достатъчно количество вода. Автоматизиране на поливните системи в града е от изключителна важност, тъй като количеството вода ще бъде гарантирано, както и времето за поливане. Но заради ниските заплати в предприятието – няма как да се привлекат адекватни специалисти, които да се занимават с тези дейности. От изключителна важност за прихващането на новите растения е и прикрепянето им с колове – правилното и стабилно привързване на новозасадените дървета за коловете има важно значение за растежа има през първите 1-2 години. Постоянното разклащане на непривързаните дървета предизвиква разхлабване на коренчетата от плътното им съприкосновение с почвата и затормозява тяхната функция да всмукват вода и хранителни вещества“, смята ландшафтният архитект.

Тя се спира и на експертизата в ОП-то, като заявява, че проблемите със зелената система на Пловдив не са един или два и трудно ще бъдат решени без специалисти.

„Стига вече работа, работа, работа -половинчата и без резултат. Хайде вече контролът, експертността и адекватността надделеят. Иначе съвсем скоро ще останем без дървета и Пловдив ще оглави класациите за мръсен въздух и децата ни няма да са много доволни от решенията и „работата“, която сме свършили“, алармира Невена Пачеджиева.

На финал добавя, че затова се е наела да пише Наръчник за декоративни дървета в градска среда – засаждане, пресаждане, грижи и резитба на декоративните дървета в населените места. Остава като завърши труда си, някой от „Градини и паркове“ да го прочете.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Ландшафтният архитект за поддържането на зелената система: Няма специалисти, няма техника, няма контрол

 1. На вниманието на г-н директора на ОП Градини и Паркове! каза:

  Вече за трети път призовавам г-н Козарев да планира залесяването на бул. 6-ти септември! И чудото се случи!
  Миналата година Градини и Паркове засадиха едно единствено
  дръвче пред Дондуковата градина,на кръстовището с аптека
  Марица? Тази есен ще очакваме второ такова? Хвала! Така ще
  преборим мръсният въздух и жегите през лятото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.