Половината от засадените през зимата 42 чинара по северния бряг на Марица са изсъхнали

Актуално Градът Зелен град Новини Под ножа Разследване

Причината: Никой не ги полива редовно, при съществуваща, но нефункционираща поливна система

Подобно количество изсъхнала растителност още веднъж доказва липсата на адекватни грижи за зелените площи в град Пловдив, коментира ландшафтният архитект Невена Пачеджиева

„ Мащабна залесителна акция се проведе по поречието на река Марица в район „Северен“. В зелената площ, намираща се срещу булевард „Марица“  в периметъра от №19 до №57, бяха засадени 42 чинара”. Така се похвали кметството на район Северен само преди половин година. Датата е 9 декември, а от администрацията разпространиха снимки как Стоян Алексиев, обграден от свои подчинени и хора от „Градини и паркове” засаждат младите дръвчета край коритото на реката.Каква е картинката само 6-месеца по-късно? Повечето от тези 42 чинара са мъртви. В това се увери на място обективът на Под тепето. Част от тях са се разлистили, но други са изсъхнали. На фона на цялата зеленина около реката гледката е тъжна.

От Северен и общинското предприятие, което има ангажимента да поддържа зелената система в града, направиха нещо хубаво, но в крайна сметка стореното от тях се оказа пълен провал. А причината за това е една- липса на грижа за младите дръвчета. Те не се поливат ръчно, а поливната система от северната страна на реката не функционира от години. Поради тази причина и тревата там вече да изсъхва.  

Под тепето потърси ландшафтният архитект Невена Пачеджиева за експертен коментар по казуса. Ето какво каза тя:

„ Кореновата система на новозасадените дървета през първата година не може да достави достатъчно вода на надземните части от по-дълбоките пластове на почвата. Ето защо е необходимо те да бъдат поливани редовно и често, особено при липса на дъжд. На всяко младо дръвче се подсигуряват по 20-30 литра вода. Първите три – пет години са изключително важни за прихващането на новозасадените дървета, затова трябва да се поливат около 10 пъти в годината. При продължително засушаване напояването трябва да става по-често – веднъж на 10 дни. Възрастните дървета, които не са новозасадени, се поливат само през сухите периоди по 3-4 пъти с по 80-100 литра вода на едно поливане. Уличните дървета се поливат 3-4 пъти през лятото при норма 100-150 литра вода на дърво при всяко поливане, независимо от валежите през годината. Преди поливане почвата около дърветата се разрохква, за да погълне по-добре водата”, обяснява Пачеджиева. Хора от квартала твърдят, че откакто са засадени дръвчетата през зимата, не са виждали някой да ги полива.

„ Подобно количество изсъхнала растителност още веднъж доказва липсата на адекватни грижи за зелените площи в град Пловдив. Има слухове, че не се засаждат улични дървета именно заради липсата на техника, с която да се поливат след това. И тъй като уличното озеленяване в града на места е в доста окаяно състояние, това е проблем. Проблем също е засаждането на милиони сезонни цветя годишно, които обаче се поливат, за разлика от дърветата, които всъщност са филтър за фините прахови частици”, допълва Невена Пачеджиева.

Не е тайна, че от общинското предприятие „Градини и паркове” предпочитат да поливат на ръка, защото няма кой да оправя поливните системи, които съществуват, но не функционират.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Половината от засадените през зимата 42 чинара по северния бряг на Марица са изсъхнали

 1. И е интересно – как са поливали тополите, край Марица, в онова следвоенно време, без поливни системи /дори и неработещи/, как са оцелели дърветата в гората „Лаута“, създадена 1930-38 година, без поливни системи и специални грижи – само един пазач…? И едва ли може да се намери отговор…!

  1. С такива критично – скептични изказвания хвърляш сянка върху РАЙ-кмета! Върху милата УПРАВА на Града!

   Върху Народната ВЛАСТ, подлецо!

   1. Да, у мен също се появиха леки угризения, че заради някакви дървета съм се усъмнил в градската управа, но се появи друга – оптимистична (за града) новина – пристига виенско колело (!!!), но не какво да е , а истинско, от центъра на Виена ! Със съответните бележки и разрешителни – невероятно! Тук е място за възклицания : „О Йе“ или WOW , (в зависимост от годината на раждане). Животът в града, придобива смисъл с такива събития.

    1. Угризенията ти са правилни.
     Оптимизмът ти го споделяме с О,Йеа! според ЕГНто. Фнучката казва WOW, ама е заета в заднио двор на …припек.
     Възразяваме възмутен, че на 2 ДВЕ (Цвай, Дуе, Тоо) места си опотребил думата „град“ с малка буква – а то явно става дума за Града!

 2. скоро Комисията ще влезе и в Пловдив и тогава ще хвърчи кафяво в различни посоки каза:

  Оня гламавия тъпанар зикото хуя, кво измуча по въпроса – парите ги дадоха балъците, вие пак ни изберете

 3. Много просто – важното е да се нащракат фотоси увековечаващи неуморния ТРУД на заплатаджиите. Важото е да отчетем „ПРОЕКТИ“. „Облагородяване“ (?!? кой сульо е облагородникът?)

  ДА СЕ НАЗНАЧИ ДЕСЕТИ ЗАМ-КМЕТ ЗА ЧИНАРОВЪДСТВО.
  Плюс секретарка, автомобил, биячи и . . ПР). По съвместителство може и КОМАРОвъдството да завежда, с „гребен“ канал във всяко кметство.
  (ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА! Че не остана време, ей!))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.