Какво да правим в Пловдив (03.06– 09.06)

Актуално Градът Живот Новини

Тази седмица в Пловдив ще се посветим на българския фолклор и ще се разходим из значими археологически обекти

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

03 юни

ШевицаФест. Традицията среща бъдещето

Двудневният фестивал показва, по атрактивен начин, традициите и наследството на и в България и има за цел да запознае и да ги предаде на младото поколение. Фестивалът на шевицата е иновативно събитие за културния  живот на Пловдив и страната. Проектните дейности създават възможност да се събуди интереса към културно ни наследство, да се осигури достъп до него и да се създадат интересни културни продукти.

Фестивалът е насочен към привличане на нови публики, с акцент младежи и деца, пловдивчани и туристи, провокирани от богатата фестивална програма и красотата на българската шевица, любители, творци, които се занимават със занаяти.

Разнообразните дейности по проекта представят връзката „традиция–бъдеще” и целят да насърчат творческите способности на личността чрез приемственост в сферата на художествените занаяти и включват:
– ателие и обучение
– изложба от шевици на етносите, живеещи от векове в Пловдив: българи, арменци, турци, евреи…
– работилници за изработване на български шевици
– среща с етнографи и представяне на книги
– ревю на носии
– мултимедийна презентация и концертна част с народна музика, танци и етноритми. В презентацията е предвидено да се представят стари, уникални снимки с носии от началото на 20 в. Снимките са от лични албуми на фамилии от Пловдив и Южен район – със съдействие на читалищата от областта и района. Събирането им ще стане със съдействието на граждани, студенти и преподаватели от специалността „Етнология“ към ПУ.

Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

Дейностите се водят от членове на Колектив за национална шевица и орнаментика към читалището, които са и майсторки-везбарки от Задруга на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ), а ето и програмата на проекта:

На 3-ти юни от 18 ч. ще се открие изложбата „Шевицата на етносите в Пловдив“ в галерия „Алеко“ към читалището /бул. „Шести септември“ №160/. Изложбата представя национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от векове живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни колекции и съвременни предмети от бита и облекла, изработени от везбарките на Колектива за везба и занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към читалището – тишлайфери, пана, карета, кенета, шалове, обложки за книги, бижута, съвременни облекла, в извезването на които са използвани орнаменти от автентични шевици. Колекциите на Катя Черпокова и Елица Миланова включват уникални български носии. Старинните мюсюлмански носии са също от колекцията на Катя Черпокова. Еврейският етнос е представен от празнични и религиозни предмети, предоставени от ОЕ „Шалом“. В изложбата е включена старинна арменска везба, дантели, кене. Експозицията може да бъде разгледана до 18.06.2022 г.

Вторият ден от фестивала – 4 юни, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, в които самите те могат да участват. Откритата сцена „Ядрото“ в квартал Капана ще се превърне в творческо ателие. По време на фестивала посетителите ще могат да видят  и да се насладят  на разнообразие от дейности – изложби, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и разбира се, концертна част с автентична народна музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

На 4-ти юни от 12 ч. е официалното  откриване на фестивала и концерт на   фолклорен ансамбъл „Тракия“.

От 12.30 ч. до 18.00 ч. „Работилници за изработка на шевици“ за възрастни и деца. Те са отворени за всички, които желаят да се научат да бродират – деца, техните родители. В работилниците за възрастни везбарките – майсторки от Колектив за шевица и занаяти „Р.Чуканова-1968 г.“ към читалището ще демонстрират уменията си в изработването на везба и ще показват и обучават желаещите в тънкостите на занаята. Всеки посетител може да провокира уменията си под ръководството на Виолета Чалъкова, Добрина Стефанова – членове и  на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Анна Драганова, Мария Ангелова, Веселина Кумчева и др. Везбарките ще демонстрират изработката на шевицата. В Работилничките за деца малчуганите ще оцветяват схеми с шевици, ще рисуват картички, изработват гривнички, редят пъзели от шевици и др. игри и занимания.

От 13.00 до 14.00 ч. посетителите ще се насладят на Ревю от автентични национални носии от етнографските  области на България. Дефилето ще представи  14 автентични народни носии, изработени преди повече от един век, които са предоставени от частни колекционери: Катя Черпокова, Елица Миланова и от фонда на читалището. Каним всички, които имат народна носия, да се включат в проявата  и да станат част от уникалното ревю.

От 14.00 до 15.00 ч. – представяне на „Памет за утре“ – мултимедийна презентация от стари, уникални снимки с носии от началото на 20 в. Снимките са от лични албуми на  фамилии от Пловдив и Южен район.  Тя ще се прожектира на фасадата на ул. Загреб 8.

От 15.00 до 15.30 ч. – изложба от предмети на участниците в ателиетата за традиционна везбена орнаментика, които се проведоха през м. април и май т.г. по проекта. Изложените предмети, скици, модели са резултат от съвместната работа на ученици от ТО “Ана Май“  и др. училища и везбарките, които чрез неформалното обучение са помогнали на младежите да усвоят знания, умения и сръчности за шевиците. Посетителите ще видят предмети, апликирани с оригинални шевици – обложки за книги, бижута и др., изработени от Славена Шумарова и Стефка Николова.

От 15.30 до 16.30 ч. – Мариана Килимперова, сътрудник на Етнографската сбирка на гр. Съединение ще представи обичая „Сватба“ и уникални невестински носии от 1903 г., а Стефка Илиева ще презентира книгите „Архаични символи в бродерията“ и „България в шевици“ на Ирен Величкова-Ямами- везбар, етнограф и писател. През 2019 г. тя  извеза уникална карта на България с шевици от различните краища на страната. Ирен  Величкова-Ямами е родена в София, но от близо 30 години живее в Япония. През годините бродирането я отвежда в различни части на света. Нейни творби са участвали в изложби в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, САЩ. Във видео филм тя разказва за изработената от нея карта на България и за работата като етнограф и везбар.

От 16.30 до 17.30 ч. – „Шевиците – пътеки към душата на България“ – среща с Тоня Борисова – актриса и писател.

От 17.30 до 18.00 ч. – Музикални изпълнения:  Николай Бисеров – гайда и фолклорно студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив

18.00 ч. – „Кръшно се хоро завило“. В хорото ще се включат участниците и гостите на фестивала, туристи, пловдивчани и чужденци и ще обиколи „Капана“.

Закриване на фестивала.

Във фестивалната програма ще звучат и ще видим изпълнения на: ФА „Тракия“, Детски танцов състав „Луди млади“ към НЧ “Проф. Кирил Дженев“, студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Николай Бисеров – гайда и състав за съвременна етномузика и етно ритми „Българи“, .

На 3 юни във фейсбук ще бъде обявен фотоконкурс на фестивала „ШевицаФест“. Желаещите трябва да изпратят снимка, запечатала моменти от фестивала. Снимките трябва да се получат до 10 юни на имейл [email protected] или във фейсбука на читалището. Оценяването ще бъде извършено на базата на броя харесвания във Facebook на читалището. Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.

И едно предизвикателство към публиката – призоваваме посетителите да са облечени в дрехи, в които има  елементи от български шевици – тениски, шалове и др., за да се почувстваме повече българи.

03.06 – 04.06.2022

Ядрото

Народен събор Пловдив 2022

На 3, 4 и 5 юни ще се проведе един от най-големите  фестивали в Пловдив и един от най-мащабните в България – „Пловдивският народен събор“! Цели 3 дни, изпълнени с пъстрота, фолклор и родолюбие.

Този петък, събота и неделя, за седма поредна година, парк „Лаута“ ще приюти повече от 4 000 изпълнители от цялата страна, а организаторите очакват събитието да бъде посетено от рекордните 90 000 души.

Програмата ще бъде украсена от концертите на „Гласът на България“ – Петя Панева, Виевска фолк група, Калина и Невена , Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването ще видите ансамбъл „Тракия“!

Дечица от повече от 20 детски градини се включват за първи път във фестивала.

Дългоочакваната „Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа през събота и неделя вечер. Тази година освен двете големи сцени ще има и „Хорище“ – Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след участие!

Битовата детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките посетители. Там ще оцветяваме шевици, народни носии, ще сглобяваме пъзели с история, ще учим и смятаме.

Тъкачница „Багреница“ ще ни гостува с истински стан, на който всеки може да пробва един от най-древните занаяти – тъкачеството.

Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжие, народни носии и възстановки.

Специалните уроци по народни танци, етно-кардиото и училището по музикални инструменти (тъпан, гайда, кавал и гъдулка) ще помогнат на начинаещите да се докоснат до българския фолклор.

И изненадата за 2022 год. – търсим двойки, на които им предстои сватба, за да ги зарадваме с едно невероятно преживяване. Записваме сватбени мераклии, които да „оженим“ в битов стил на сцената. PostArt ще направят сценично разработен обичай за вас. Ще танцувате, ще сте пременени в автентични, над 100 годишни сватбени носии, ще бръснем момъка и ще забулим момата, ще има питка и знаме – една истинска фолклорна сватба. Очакваме записванията на съобщение в страницата на „Народен събор Пловдив“, а чрез жребий ще изберем младоженците – https://www.facebook.com/narodensaborplovdiv

Водещи на събитието са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

03.06 – 05.06.2022

Парк Лаута

Фестивал на творческия процес „Стъпки срещу крачки“

„Стъпки срещу крачки“ е първо издание на фестивал на творческия процес, който ще се проведе между 3 и 5 юни в галерия „Арсенал на изкуството“ Пловдив.

В програмата на фестивала ще бъдат включени срещи с различни творци – сценографи, хореографи, актьори, режисьори и калиграфи.

Всички препоръчани събития от единствения електронен гид за града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.