Как лесно да разбереш дали ще получиш климатик от Община Пловдив?

Актуално Градът Зелен град Новини Под ножа Разследване
Вяра Колева Анести Тимчев

Проектът продължава с неглижиране към хората, които очакват алтернативни източници на отопление

Три години след старта на проекта за смяна на печките на пловдивчани с твърдо гориво, от Общината обявиха, че започват да подписват първите договори с потребители. 1800 домакинства сменят печките на дърва с климатици.   От общо 2200 домакинства проявили интерес, одобрените заявления до момента са 1880, а 1260 от тях са окончателно проверени и с готовност за сключване на договор, съобщиха миналия четвъртък от местната администрация.

Припомняме, че през януари т. г. статистиката звучеше така: от 1654-те подадени молби, едва 232 са със завършен статус, тоест посетени са от служител.

Което ще рече, че за половин година армадата от чиновници би трябвало да е обработила около 1030 заявления и да е посетила толкова домакинства. Голяма част от тях може дори да не знаят, че това им се е случило. /бел.авт.: Най-вероятно такъв е статусът и на 95-годишната баба Стойка, която в момента кара летен грип с телесна температура 38 градуса на фона на 40 отвън, без климатик, за нея ви разказахме в статията Какво се случва, докато чакаме Община Пловдив да си свърши работата по проекта за смяна на печките/

За потръгването на проекта достатъчно красноречиво е и декларираното от ресорния зам.-кмет Анести Тимчев, че ще се търсят още близо 800 желаещи.

Проблем е обаче да се открият тези, дето вече са проявили желание, защото ги няма в списъците. Потребителите се питат

Как да разбера дали съм одобрен?

От два дни в редакцията на Под тепето валят сигнали, че никой не отговаря на телефона на дирекция „Екология“. Факт – проверихме го!

Не отговори на телефона си и зам.-кметът Тимчев, за да обясни как хората могат да разберат дали са одобрени по проекта.

Пробвахме и на безплатния номер за информация 0700…, на който мъжки глас отговаря с „Да“. Неговият отговор бе: „Като отиде до Община Пловдив. Ние сме просто енергийни консултанти. Там би трябвало да ви дадат изчерпателна информация до къде е стигнал вашият проект“

На втория ден успяхме да се свържем с Вяра Колева – шеф на отдел Екология. Която заяви, че не е вярно, че телефонът не се вдига, просто има много хора при тях и не успяват да отговарят на позвъняванията.

Помолихме я да посочи

Как лесно един човек да разбере дали ще получи климатик от Община Пловдив?

  1. Влизате в сайта на общината
  2. Изчаквате на водещото слайдшоу да се появи банера на проекта Чист въздух
  3. Кликате
  4. От менюто в лявата колона избирате списъци
  5. Намирате този на вашия жилищен район
  6. Изтегляте го в екселска таблица на компютъра си
  7. Отваряте таблицата и започвате да търсите името си. Въоръжете се с търпение, тъй като списъците не са по азбучен ред.

Какво следва:

Вариант 1 – Намирате си името.

  Уважаеми дами и господа,

Вие сте одобрени за участие в програмата за подмяна на отоплителните уреди. Очаквайте покана за подписване на договор. 

Вариант 2 – Не си намирате името.

Продължавате търсенето в следващите два списъка:

Списък с кандидати с непълни данни. Ако го откриете тук, то вие сте класирани, но на този етап не попадате в окончателния списък, тъй като трябва да предоставите още информация имейл, или питате на посочените телефони /ако ви вдигнат/  [email protected] . 032/656 835 или 032/656 878

Списък с кандидати, които не отговарят на критериите на програмата

Там по думите на Вяра Колева има 50-60 домакинства, в действителност са само 5-6. В този списък попадат желаещите да се включат в програмата, които обитават общински жилища, тъй като основният критерии за одобрение е да сте собственик на жилището.

Вариант 3 – Няма ви в нито един от изброените списъци.

Отговорът е „Няма страшно. Тези списъци не са актуализирани от края на април 2021 година.

Ако вярваме на официално обявената от общината статистика, цитирана по-горе, от тогава до момента още доста хора са подали документи.

Интересно е кой с какви задачи е нагърбен по-този неглижиран проект.

Явно не е в интерес на реализацията му, нито публичността, нито информирането на обществеността, след като повече от година и два месеца няма кой да актуализира списъците.

Също така е интересно да се покаже как точно са разходвани средствата за тези две пера – публичност и информираност, след като потребителите учат какво да правят и как да действат, единствено, след сигнали до медия, която не е усвоявала средства по този проект.

Та, отговорът на въпроса от заглавието е: Няма лесен начин, особено за възрастни хора, без достъп и умения за работа с компютър.

Остава ви най-сигурният начин –

Отивате на крака да отдел „Екология“, чакате и питате. 

От къде знаем ли? Ами, Вяра Колева ни увери в това.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.