АктуалноВластГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориНовиниОбщина ПловдивПод ножа

Как избраниците на пловдивчани гласуваха срещу гражданите и срещу Пловдив?

Добромира Костова: Това, което се видя, твърдя го без никакво съмнение, бе категорична договорка. Общината и ЕСУТ имаше всички механизми да не допусне това сменяне на предназначението на тези 80 декара частен парцел в парк „Отдих и култура”

Тя чула на почивката преди гласуването как нейни колеги общински съветници наричали гражданите „шепа лумпени“

Общински съвет днес реши да застане твърдо зад корпоративния частен интерес и срещу обществения. Срещу интересът на гражданите. Дори под гневните погледи на десетките протестиращи срещу бъдещото застрояване на парк „Отдих и култура”, виковете „Мафия” и транспарантите „Въздух, а не бетон”, 38 от избраниците на пловдивчани имаха дързостта да гласуват срещу същите тези пловдивчани. Срещу града си. Нещо, което макар и туширано от много от регионалните медии, бе видяно от всички. И което ще се върне на изборите догодина като бумеранг срещу тези, които гласуваха за приемането на изменения Общ устройствен план, залагащ строителна бомба в белите дробове на Пловдив. Но днес мнозинството в местния парламент имаше поне 100 милиона причини, да поеме този риск.

„ Изводът, който си извадих е, че общинските съветници не работят за гражданите. Не работят за чистия въздух. Не работят за законността, защото се взе едно незаконосъобразно решение. А работят за чужди интереси, които не са на гражданите на Пловдив. Това, което се видя, твърдя го без никакво съмнение, бе категорична договорка. Общината и ЕСУТ имаше всички механизми да не допусне това сменяне на предназначението на тези 80 декара частен парцел в парк „Отдих и култура”. Законът не само позволяваше, а задължаваше да се вземе друго решение, още на ЕСУТ през август. И всички оправдания на главния архитект какво са се опитвали да направят, всъщност те точно това направиха- да защитят интереса на инвеститора или собственика на имота, а не на гражданите, които искат там да има парк”, коментира пред Под тепето разочарована след сесията зелевата съветничка от Демократична България Добромира Костова.

Вижте какво каза още тя във видеото:

Нейното искане предложението за изменение на ОУП да бъде върнато към ЕСУТ за преработка на предназначението на въпросния имот, бе отхвърлено от мнозинството след странната 30-минутна почивка, след която дори изразили критики срещу Плана на микрофон и начина му на представяне съветници гласуваха „За” или „Въздържал се“ при приемането му. Един от тях бе Стефан Послийски от ВМРО, който първо говореше, че е редно той и колегите му да се запознаят по-добре със стратегическия документ, преди да го гласуват, а след 30-те минути пауза на заседанието не гласува против така приетия План, а удобно се въздържа.

„Доводът на арх. Ахрянов, че има действащ ПУП от 2001г. за имота, която е трябвало да се вземе предвид процедирането на Общия устройствен план, се оборва категорично от юристи, с които работихме, според които въпросният Подробен устройствен план е загубил действието си. Ако се заведе дело и имаме един независим и работещ съд, вероятността този ПУП да бъде обявен за нищожен е огромна”, спря се Добромира Костова на твърденията на арх. Димитър Ахрянов.

На въпрос на Под тепето дали се е случило нещо в почивката преди гласуването, тя обясни, че е присъствала на разговор между групите на БСП и Кауза България с главния архитект. „Използваха се едни коментари… включително протестиращите бяха наричани лумпени. Чух „За една шепа лумпени ние сега какво правим? Няма да спираме Общия устройствен план”. И на какви ли не неща още се наслушах. Нещо стана там, със сигурност. Според мен си е било и предварително решено, а това, че чухме някои изказвания беше заради гражданите, за да се представят на загрижени. Аз загриженост не видях точно в почивката, в коментарите за лумпените”, каза още Добромира Костова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина