АктуалноЗабравеният градКварталиКултураНовиниФотогалерия

Как е изглеждал Капана без заведения?

Единственият дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv разкрива в снимки „Преди и след“ колко различен и изпълнен с живот е Кварталът на творческите индустрии в момента

Първата промяна в новата му история, посветена на Европейска столица на културата, става през 2012г., когато Община Пловдив предприема стъпки за реорганизиране на движението в пространството и частичното му превръщане в пешеходна зона. Поетапно свободни от автомобили стават няколко основни улици- Христо Дюкмеджиев, Братя Пулиеви, Магура, Евлоги Георгиев, част от улица Георги Бенковски.

В последващите години постепенно се настаняват няколко стартиращи представители на творческите индустрии и иновативни автори, като по този начин се подпомага трансформацията на зоната в първия в България квартал на творческите индустрии.

След това различни предприемачи започват да преоткриват мястото и го превръщат в това, което виждаме днес. До няколкото съществуващи клубни пространства се отварят галерии, работилници, ателиета, барове и ресторанти. Започва се с по едно-две на улица и с много пространство между тях, а днес вече като че ли няма капчица въздух по централните артерии. Някои заведения към момента не съществуват, или са сменили по няколко пъти предназначението си, но други като първите в новия квартал – Котка и Мишка и Паваж все още остават едни от най-предпочитаните от гостите и жителите на Пловдив.

В този текст, благодарение на нашите приятели от Free Plovdiv Tour, успяхме да намерим няколко съвсем автентични кадри от квартала преди. Снимките са от периода 2012 – 2016 г. и на тях ще видите как постепенно районът се облагородява, изчиства от автомобили, придобива по празничен вид с флагчетата и днес вече е изпълнен почти постоянно с хора и глъчка.

Цялата галерия със снимки може да видите ТУК.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

2 коментари

  1. Мда, човек остава с впечатление, че сградите в Капана, са построени някъде 2012 год. като преди това /най-вероятно/, там е било поляна…Лисва снимка, на поляната!
    С подобни публикации, не правите услуга на никого.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина