АктуалноГласовеИзбор на редактораМненияНовини

Ивайло Дернев: Правилният път за журналистиката е да се защитава общественият интерес

Опазването на паметниците на културата е една от постоянните каузи на Под тепето. Това подчерта главният редактор Ивайло Дернев в БНТ Подкаст “Къде живеем” с Камен Коларов. Предаването бе заснето в навечерието на 15-годишнината на пловдивската онлайн платформа:

“Това е една от каузите, която винаги ще бъде кауза, като виждам как нашето общество приема средата около себе си – нека бутнем и да изградим нещо ново, пък миналото, духът на града няма значение някак си. За мен фундаменталният въпрос, който ние трябва да решим, е глобалната липса на естетика в нашето общество и липса на сериозно натрупване, каквото има в западните общества”, обясни Ивайло Дернев. 

“За да оцениш, ти трябва да имаш нужната естетика към заобикалящата среда, а и към живота”, подчерта журналистът.  

Докато се наваксат тези натрупвания, според Дернев, кауза на журналистите е да продължават да не си затварят очите, когато е заплашен от изчезване паметник на културата. 

Според него правилният път е да се защитава общественият интерес. “Стараеш се да защитаваш обществения интерес. Нещо, което трябва да се прави и от политиците, но за жалост това  много рядко се случва”, заяви Дернев. Според него, хората имат нужда от регионалната журналистика. 

“Според мен, ние сме много важни за хората, които искат да се информират и които искат да се информират по правилния, по точния начин, по честния, ако те смятат така, разбира се. Макар и не много, признавам, тези хора ги има в Пловдив. Те са една критична маса, от която градът има нужда, дори политиците имат нужда, тъй като те трябва да имат някакъв коректив, някакво мнение, което да чуят. Но тази симбиоза между читатели и журналистика, каквато има “Под тепето” – тъй като ние сме в постоянна комуникация с нашите читатели, знаем ги кои са и не се крием, редакцията ни е в Капана, всеки може да ни открие, както се и случва – тази връзка е изключително важна”, обясни Ивайло Дернев. 

Той бе категоричен, че хората търсят качествена журналистика. „Благодарение на това ние оцеляваме 15 години. Ние не  бълваме информация за кликове, не пускаме шикозни заглавия и бомбастични такива, не пишем шок и ужас, скандално и прочие. Стараем се да бъдем изключително честни към това, което правим – по всички стандарти. Не винаги успяваме, разбира се, всеки прави грешки, всеки има трески за дялане. Но това е нашият принцип на работа и когато бъркаме, ние си признаваме и това се оцени от читателите ни”, обясни Ивайло Дернев.  

Цялото интервю Ивайло Дернев– главен редактор на “Под тепето”, можете да гледате в YouTube канала на БНТ Пловдив –https://www.youtube.com/watch?v=K7Jg-APw-sI

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

 1. Г-н Дернев, нека ви припомня че сте на заплата в американска фондация и е факт, че имате квота от теми, които трябва да засегнете. Т.е. участвате в чужда пробаганда.
  Медията ви защитава и добри каузи, но докато не се освободите от чуждото влияне е неетеично да правите подобни изказвания.

 2. абе на П*ткана фамилното име знае ли го някой?

  Директорът с когото тя съжителства заради СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО не се е подписал за съпруг.

  Децата й били от най-разнообразни бащинства, казват…?

  Да не би да е Йехова, милата, или Мормон?

  Само питам де, напоследък с тая П*ТКАНИЗАЦИЯ

 3. Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт–- http://gg.gg/ketoexpo

 4. В Пловдив става страшно, всичко е бижу и паметник на културата. Петканини кашират ли, кашират – трупат!

 5. Де факто = КЕЛ ФАЙДА? като петканизатори опаметничават всяка втора къща за да тормозят осиромашали наследници на добрите стари фамилии?

  Вместо гордост и ДОСТОИНСТВО СТАРИНАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В ТЕГОБА!

  Докато световни ценности – Мадарският, Казанлъшката, Боянската, Паталеница, Скалните – буренясват без да имаш кого да …“глобиш“.

  Регистърът и КАТЕГОРИЗАЦИЯТА са сериозни законови Документи над махлен- полит- петкан- бюрокр- чантаджийски закачки, заигравания със списъчета на коляно или …изнудване. (Записвай с телефона всяка Намеса).

  Държавата загубва моралното ПРАВО щом няма ПРИНОС към разпореждането с архитектурното Наследство.

  Бюрократична ИНЕРЦИЯ са правилата и законите отпреди 90-те когато за сметка на държвания и общински бюджет проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ с неговия ИПК =НИПК= физически, истински, РЕАЛНО консервираше и реставрираше старинните ценности.

  Свещеното Конституционно ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ в 21-ви век надцаква всякакви безпочвени държавни ПРЕТЕНЦИИ ЗА ВЛАСТ.

  МИЛИЦИОНЕРизация на Наследството ПРЕЧИ, НЕ ПОМАГА!

  Оправете си носталгичните закони:

  ЗАПОВЯДВАШ – – – АКО КУПИШ…

 6. Правилно казваш, трябна да се опазват. Тази дума означава да им се вдъхва нов живот. Така сградата ще я има винаги, вплетена със старото и новото време. Не бива да се толерира петканините забрани, тогава всички сгради ще се превърнат в руини. Духът на Пловдив, запазен в новите сгради, това е нужно на централната част. А не Петканини!

  1. вече се сформирВат МИЛИЦИОНЕРизирани ДОП под Генеталисимус акад. проф. д-р ландш. арх. Шнитерова ЧЛЕН-кор. на БАН’ДА за разгрпмяване на всякоя неразрешена (вж Тарифата!) проява на Живио ЖИВО

   1. Абсолютно правилно казано. Петканини са колонизирали Пловдив и са го превърнали в рушащ се град. Не може да продължава загиването на града. Трябва да бъдат премахнати и двамата, те спекулират и тормозят. Нека Пловдив се събуди и отърси от тях. Да възобновим града си, да му влеем съвременния дух, както казват, запазвайки историята му. Трябва да се строи, не само да се говори, коя сграда била паметник.

 7. ВСЕ ЕДНО ЧЕ КАЗА НяЩО…

  ЛЕСНОТО СЛОВОБЛУДСТВО С ШНИТЕРОВАТА МИНАЛИЯ ПЕТЪК ОТНОСНО

  „ДУХЪЛ НА ГРАДА“ (GENIUS LOCI ПО-ТОЧНО)

  КОЙТО Е ИЗТЪРВАН ОТДАВНА ГО ПРАВИШ ДОКАТО РЕГИСТРИРАНИ СЪКРОВИЩА =ЛАМАРТИН, ЧИФТЕТО, ЖЪЛТОТО, БН БАНКА= СЕ НУЖДАЯТ НЕ ОТ ПРЕ-ХАБИЛИТИРАНИ ПРОФЕСОРЕСИ, А ОТ ТЕСЛАТА, БИЧКИЯТА И МИСТРИЯТА НА ПРОСТИЯ ДЮЛГЕРИН.

  САМАТА РУЖА МАРИНСКА СИ ОТИДЕ НА СТЕПЕН …ДОЦЕНТ…! „ПРОФЕСОРКИТЕ“ В АМТИИИЙЙЙ СЕ РАЗПИСВАТ В ПЛАТЕЖНАТА ВЕДОМОСТ БЕЗ ДА КАЧАТ ВЕЧЕ КОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ НА КЕРЕМИДИТЕ / УЛУЦИТЕ ЗА ДВАЙСЕТИНА НАДНИЦИ ДА ПРЕТЪРСИ И СПРЕ ТЕЧОВЕТЕ НА ЖЪЛТОТО ЕДИМ ДОБРОСЪВЕСТЕН ….ШУРОБАДЖААК?

  АМИ ОНАЯ -ХАБИЛИТИРАНА И ТЯ- ОПЪН-ОПЕРАТОРКАТА ДЕТО ПАК ТАКА СЪСИПА МОДЕРНАТА МЛАДА КОНЦЕРТНА ЗАЛА С АКУСТИКА ЗАРАДИ ИДИОТИЗАМА „КЕБАПЧЕ НА КЛЕЧКА С БИРИЧКА СРЕД КОМАРЛЪКА“…?

  1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛето претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като непрогледното „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ- та друго отношение не заслужава

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина