АктуалноЖивотКултураНовини

Историята на пловдивчанка разказва новия български филм „Майка“

Филмът „Майка“ на Зорница София ще има прожекции в седем български града, след седем фестивални участия, четири награди и топлия прием на „Киномания“, съобщават от екипа на продукцията.

Турнето започна на 7 януари с прожекция във Варна, последва Бургас, а тази вечер творците гостуват в родния град на прототипа на главната героиня – Пловдив. В 19.00 часа в Синема Сити, Мол Пловдив гражданите и гостите на града под тепета ще имат възможността да видят предпремиерно филма, да се срещнат и да поговорят с режисьора и съсценарист Зорница София, актрисата Дария Симеонова в главната роля и Елена Панайотова, която е вдъхновител на историята.

Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в НБУ. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали. Носител е на Награда “Пловдив” за 2019 г. за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” в Държавен куклен театър – Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни постижения в сферата на изкуството за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян, София 2021, и други. Поставяла е също в Драматичен театър – Пловдив и в Държавна опера – Пловдив.

През август 2022-а Градската художествена галерия в Пловдив представи сюжети от Африка, заснети от пловдивския фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка. Фотоизложбата „Далеч от Африка“ показа не само красотата на Черния континет, но и кадри посветени на мисията в живота на Елена. Изложбата представи програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация ДЕН ГРИ и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър.

Подобно на фотосите, показващи как африкански артисти и деца участват в спектакли върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория, филмът оплита работата на твореца с историята на една жена, която преоткрива смисъла да бъде родител. Лентата пренася главната героиня Елена на два континента. От живописното градче  Широка лъка в сърцето на Родопа планина до едно от най-големите гета в света – Кибера, край Найроби.

В „Майка“ всички деца, които участват, и в България, и в Кения не са актьори. Те са сираци или деца от улицата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина