АктуалноГласовеЖивотНовини

Делтапланеристи открили Сашко, отказват паричната награда

Доброволци са открили изчезналия Сашко в дере. Детето е в добро състояния, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров на брифинг пред медиите, съобщи БТА. Кметът потвърди, че откритото след седмица издирване 12-годишно момче  вече е транспортирано до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и лекари вече се грижат за него, като първите резултати от прегледите са показали, че детето е в добро състояние. Предстоят още прегледи от медицински специалисти. 

Детето е открито от двама доброволци – Милко Михалков и Веселин Георгиев, от местен клуб по делта и парапланеризъм. Двамата заявиха, че участват в издирването още от първия ден и са водени от желанието си да помогнат, а не от обявената парична награда от страна на бащата. 

Мястото вече е било претърсвано в предишните дни и се намира на около 7 км от локацията, където Сашко е бил на разходка с баща преди да изчезне.

Детето е било в безпомощно състояние, мръсно, изтощено, гладно. Първата работа на доброволците е била да му дадат да пие вода.

Спасителите се отказаха публично от парите, които обяви за награда бащата Александър Цветанов – сумата беше 100 000 лева.

Шефът на Областната дирекция на МВР в Перник Павел Млеканов разказа, че районът, където е намерено детето, е  изключително труден за проверка. 

„Детето е оцеляло, защото се е борило. Няма конспирации. Не мога да повярвам как е оцелял 8 дни на такова място. Респект към детето. Но е оцеляло само, ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец. Пари никой не иска, никой не е излязъл заради парите. Ние сме тук от първата нощ“, заяви един от спасителите. Първото нещо, което Сашко е поискал от спасителите си, е било вода. Самите те се представиха като Веско и Милко.

Дванадесетгодишният Александър от Перник, когото повече от седмица издирваха институции и доброволци, беше намерен днес край Радомир. Сашко изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и  над 9000 доброволци – освен жители на областта, в доброволните формирования имаше хора и от други райони на страната. Бащата на изчезналия Александър обяви и парична награда за този, който намери сина му и го доведе при него.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина