АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеЗелен градНовини

Дедево – селото с най-чистия въздух в България

Източник: Lost in Plovdiv

Пролетта е един от най-хубавите сезони за разходка. Всичко е раззеленено, разцъфнало и изпълнено с живот, а ние сме зажаднели за обиколки и нови туристически маршрути. И макар че днес няма да ви заведем много далече от Пловдив, всеки километър до китното родопско селце Дедево си струва.

То се намира на около 25 километра от Града под тепетата, на 1060 метра надморска височина. Районът се слави с чистия си въздух не само в България, но и извън пределитеѝ. Смята се, че е възникнало през 17 век край вековен бук и извиращ под него живителен ручей „Свети дух“, дал името по-късно и на параклис с аязмо. Името му се свързва с първосъздателя – Старейшината на една многочислена българска фамилия, наричан от всички Дядото. Според някои изследователи Дедево произлиза от думата „дедец“. Така богомилите са наричали своя старейшина.

През 1966г. наименованието е било променено с указ на Дедово, но и до днес повечето хора в областта използват първоначалния му вариант.

Църквата Свети Атанасий“  е една от четирите най-стари църкви в Пловдивската епархия, сочат данните на Светия Синод. Издигната на най-високото място, тя е осветена през 1838 година и е с над 175-годишна история. В двора ѝ е създадено първото килийно училище в Родопската яка през 1837 г., в което преподавал Захари Стоянов. Селото се споменава неколкократно и в труда му „Записки по българските въстания“.

От населеното място тръгват множество туристчески маршрути, като най-популярният е Дедево – Равнища. Дедево – Бойково пък е единствената от петте някогашни легендарни в този край пътеки, която е лесно достъпна и днес. За разлика от нея за маршрутите Дедево – Ситово, Дедево – Бяла черква и Дедево – Храбрино е нужен вещ водач. За опитни туристи са и направленията Дедево – Хижа „Здравец“ и Дедево – ВЗ „Свети Петър“ – Пепелашка река – Бяла черква.

Всяка първа събота на месец август тук се провежда традиционен събор. Три дни в седмицата – в сряда, петък и събота, сутрин и вечер – и в неделя – само вечерта, за (от) Дедово/Дедево има автобус. В Пловдив тръгва от Автогара Родопи, като линията минава още през Първенец, Храбрино и Равнища. Еднопосочният билет е 3.50лв.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

3 коментари

  1. Съжалявам приятели , двама се карат и трети печели . Селото с въздух най-благоприятен и здравословен за човешкия организъм е Бойково . Доказано е от Недко Каблешков и редица европейски учени . Поздрави на авторката и да си проверява информацията.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина