АктуалноБългарияИзбориНовини

Борисов: Ще работим за експертно правителство, няма да съм премиер

Бойко Борисов обяви, че ще направи всичко възможно България да има правителство, без той да е кандидат за премиер. Това обяви лидерът на ГЕРБ по време на пресконференция, цитират от БНР.

„Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто за да можем да успокоим възможностите за преговори“, заяви той.

Партията ще направи преговорен екип, за да обсъдят с останалите в 50-ото НС стъпките за сформиране на кабинет. Екипът ще се състои от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, каза Борисов:

„От понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии, защото темите са две – правителство и парламент“.

Правителство може да се състави единствено с първия мандат, категоричен бе Борисов.

„Единственият шанс да има правителство е всеки да превъзмогне егото си и да се състави експертен кабинет. Той трябва да е доминиран от ГЕРБ, особено премиер, външен министър и отбрана. Това дават резултатите“, каза още той.

„Действително е времето за държавници, не е време за егоцентрици, нито за противоборство между институции. Отнасям се с огромно уважение към президента Радев, но той също представлява тази държава“, каза Борисов и напомни участието му във властта през служебните кабинети.

По думите му очакването на всички наши външни партньори в Европа и Америка е ГЕРБ да сформира стабилно правителство.

Борисов подчерта, че само първият мандат е шансът за сформиране кабинет. Другият изход е септември на избори, категоричен е лидерът на ГЕРБ, че кабинет няма да има с втори и трети мандат.

„Избирателната система за мен е несправедлива. Има градове, в които стават депутати с 400 или 300 гласа, а с по 5-6000 не е избран човек, примерно от нашата партия. Това преразпределение получава този резултат.

Над 10%-11% за двата избора разлика, в други години, нормалните години, означаваше абсолютно мнозинство. Най-тежката битка, която сме водили с БСП, бяхме с 33% някъде, БСП – 27. Това се водеше категорична победа! И задължително се правеше правителство. Сега сме над 11%, виждате разпределението в общините, и си задаваме въпроса: „Ще има ли правителство?“

„Много са ми интересни колегите, особено от по-малките партии, които още в първия ден бързат да кажат, че няма да участват в правителство, и второ, че трябва да има правителство. В едно и също изречение! Да кажат, че са паднали, но ще поведат народа на революция. И че те могат да говорят от името на народа, но победителят не може. Добре, ние не го и правим“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина