АктуалноБизнесГрадътЗелен градНовини

Пловдив е първият град, в който горещата вода от ТЕЦ ще охлажда

Горещото време в Пловдив през последните дни доведе до включването на всички охладителни системи, които EVN Топлофикация изгради за свои бизнес клиенти в града. Така Пловдив е единственият град в България, в който гореща вода, произвеждана от топлофикационно дружество, се ползва за интелигентно и нискоемисионно охлаждане през лятото.

То се осъществява чрез специално проектирана за всеки обект инсталация, ключова роля в която имат два елемента: абсорбционна машина и водоохлаждаща кула. Посредством тези съоръжения доставяната топлинна енергия по мрежата на EVN Топлофикация се преобразува в енергия за охлаждане, която се използва през лятото.

Сред клиентите, които ползват услугата са обществени сгради, хотели и бизнес сгради с изградени вътрешни климатични инсталации. Важен положителен ефект е и намаляването на вредните емисии: сградите, ползващи централно охлаждане от EVN Топлофикация спестиха през 2023 г. общо 642 тона емисии въглероден диоксид.

За проучване на условията по изграждане на охладителна инсталация от EVN Топлофикация бизнес клиентите могат да се свържат с компанията на тел: 0700 1 7898.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина