Актуално

2,5 милиона лв. за култура догодина

Сменят методиката за финансиране на културни проекти, поощряват се класическите форми на изкуство

Снимка: Виктор ЦоневМетодиката за финансиране на културни проекти ще бъде променена. Това съобщи днес кметът Иван Тотев. 2,5 милиона лева ще е бюджетът за култура през 2016-та, като от тях 1,6 млн. са предвидените за реализиране на идеи на културни оператори и артисти. Към тази сума ще бъдат прибавени и около 400 хиляди лева, които ще разпредели Фондация Пловдив 2019. Промяната в методиката ще е важна най-вече за класическите форми на изкуство. Ще се поощряват и подпомагат проектите с висока културна стойност и съдържание, които не успяват да осигурят задължителното съфинансиране или минимален брой публика. Така администрацията ще отговори на критиките в последните години, че не се подкрепят старите класически събития и културни дейности, за сметка на масовите.

Културният календар ще бъде гласуван на следващата общинска сесия. Очаква се да има отделен бюджет за подкрепа на млади и прохождащи творци и културни оператори, които трудно намират финансиране.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Да видим каи боклуци и как ще крадат парите от културата в Пловдив. Сигурно и Асен отново ще се намести вътре. Ако е така пародията отново ще е пълна?!?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина