АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Читателите питат: Защо не се работи активно по Кукленско шосе?

Ремонтът тече вече втори месец без особен видим напредък, предизвиква тапи по надлез Родопи и хаос в движението из Южен

Обектът трябва да бъде завършен на 1 септември, но видимо изоставането е огромно

Кукленско шосе ще е болна тема и ще става още по-болна тема след началото на септември, смята районният кмет Борислав Инчев

Иво Дернев

Защо не се работи активно по Кукленско шосе? Това питат читатели на Под тепето в няколко сигнала, изпратени до медията по пощата и Фейсбук. Пловдивчани са изненадани с темповете, с които се движи ремонта на натоварената пътна отсечка и рядкото присъствие на работници и строителна техника там. Реконструкцията на Кукленско предизвиква тапи на спускане от надлез Родопи заради ограниченото движение, както и хаос по улиците в район Южен в близост до пътната връзка. Жителите на Кючук Париж алармират, че вътрешнокварталните улици са се превърнали в булеварди заради задръстванията на надлеза, без да имат възможност да поемат целия този трафик.

„ Ремонтът  тече вече втори месец без голям напредък? Единствено е нареден нов тротоар, но от самото начало цяло платно е с отстранена част от асфалта и не се вижда да има голям напредък, както и няма всеки ден работещи на обекта. Обещанията за ремонта бяха, че в края на летния сезон Кукленско шосе, което е в окаяно състояние, ще бъде ремонтирано изцяло”, отбелязва читателката ни Донка П.

Потърсихме за коментар кмета на район Южен Борислав Инчев, който не е никак оптимистично настроен относно изпълнението на проекта в срок. „Кукленско шосе ще е болна тема и ще става още по-болна тема след началото на септември, когато хората се завърнат в града. Този проект ще стане лоша емблема”, прогнозира Инчев.

Той пожела на фирмата изпълнител „Европейски пътища” да работи по-европейски, тъй като към този момент, по негово мнение, е изпълнила около 15 процента от дейността по договор, а крайният срок завършване на обекта е 1 септември.

„Първата копка беше в края на май. 2-3 дни поставяха организация на движението и почнаха фризоване. След фризоването обаче не последва друго действие на самата пътна настилка, а тя трябва да е готова след по-малко от 20 дни с всичко останало. Срокът очевидно не се изпълнява. Видимо няма и необходимия контрол от възложителя- голяма община. Хората от общината отсъстват от обекта.  На първата възможна сесия ще зададем питане в Общински съвет от името на нашата група, а аз като районен кмет ще искам и достъп до информация. Защото този ремонт до края на годината няма да се случи”, смята Борислав Инчев.

Райкметът заявява, че се е уморил в последните две седмици да дава обяснение на граждани какво се случва с Кукленско шосе, защо не се работи там и защо цари пълен хаос в движението в Кючук Париж. Той допълни, че фирмата изпълнител е глобявана от администрацията му веднъж с 500 лева заради нерегламентирано изкореняване на дървета. Освен това ситуацията с алтернативното движение около надлеза заради задръстването там започва да затруднява силно кметството в Южен, тъй като не можели да смогнат с пренареждането на павета. Казва, че през вътрешнокварталните улици са започнали да минават и камиони.

„Въобще не смятам, че за тази улица трябваше да бъдат вложени толкова пари- 6 милиона лева. Смятам, че със 100 хиляди лева можеше да се подобри състоянието на отсечката значително с частичен ремонт на увредените участъци. Сега се питам ще потърси ли отговорност следващия кмет и може ли да се стигне до прекратяване на договора с фирмата изпълнител”, завърши Инчев.

Под тепето ще се опита да се свърже с отговорен кадър от Община Пловдив за коментар по темата

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Пътища – Пловдив, пребрандираните с новото „Европейски пътища“ са пословични с калпавото си изпълнение. Спечелиха Кукленско с нереални срокове, след което се изпокриха докато работят карето от Марица до Мария-Луиза.
    След като „завършиха“ онзи проект както те си знаят, започнаха да симулират дейност на Кукленско.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина