АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Специалистите: Археологията на Понеделник пазара е учебник за историята на града

Поредният рестарт на инвестиционните намерения на Димитър Георгиев предизвика сериозни вълнения в архитектурната гилдия

В Министерството на културата не е постъпвала посочената проектна документация за съгласуване

Вили Раева: В подножието на тепето трябва да се държи ниско строителство

Забелязва се странен синхрон между идеите на собственика на „Розаимпекс” и тези Николай Пловдивски и Георги Гергов за построяването на параклис на върха на Трихълмието

Археологията на Понеделник пазара е учебник за историята на Пловдив. Уникална е с това, че събира в една голяма площ всички пластове от древния град. Тя трябва да е абсолютен приоритет при реализирането на какъвто и да е проект на това място. Такова е заключението на повечето специалисти, с които Под тепето се свърза, след като стана ясно, че собственикът на гигантския парцел под Античния театър Димитър Георгиев е рестартирал инвестиционните си намерения. Темата от вчера предизвика сериозни вълнения в архитектурната гилдия и в обществеността. Влезе и в дневния ред на Министерството на културата.

„ След като е частен имот, не можем да влияем при инвестиционни намерения на собственика му. Но пък можем да влияем върху обема на бъдещото застрояване и достъпността до археологията, чрез експертен дебат, разбира се”, коментира арх. Вили Раева, работила в Института за паметниците на културата. Тя подчертава, че от публикуваните скици за изменение на ПУП-а е на мнение, че така определената височина е голяма.

„ Трябва да се концентрираме върху височината. В подножието на тепето трябва да се държи ниско строителство, но това, за жалост, не е подкрепено законово, защото нямаме такива режими. Тук, в края на краищата, става въпрос за лицето на града и лицето на Стария град. Важно е каква ще бъде визията. Обемите от предните проекти са намалени, но малко. Другото важно е какви условия ще бъдат поставени за експониране на археологията и достъпа до нея.  Освен всички структури там има много ценна мозайка, която бе закрита през всичките тези години. Тя трябва да се открие и да се експонира”, допълни Вили Раева.

Арх. Петкана Бакалова подчерта, че преди самото обществено обсъждане на 8 януари е несериозно да се коментира намерението на Димитър Георгиев за изменение на ПУП-а. Тя заяви, че инвеститорът трябва да представи идеята си във вид на обемно- устройствено проучване.

Под тепето отправи официално питане и до Министерството на културата във връзка с „ изменение на ПУП-ПРЗ и РУП и обемно-устройствено проучване за УПИ I, кв. 71 по плана на I-ва градска част – юг – гр. Пловдив”.

„В Министерството на културата не е постъпвала посочената проектна документация за съгласуване по реда на Закона за културното наследство (ЗКН). Обектът се намира в територия за опазване на недвижимо културно наследство, част от Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“ и проектните предложения следва да се съгласуват по реда на чл. 84 от ЗКН”, категорични са от ведомството.

При внимателно вглеждане на скиците, публикувани във фирмения сайт на „Розаимпекс”, може да се открие нещо твърде интересно. Забелязва се странен синхрон между рестарта на инвестиционните намерения на Димитър Георгиев и тези на Николай Пловдивски за Гръцкото училище, което се намира над парцела на бизнесмена. Във въпросните скици ясно се вижда изрисуван на върха обемен параклис, какъвто все още не съществува и проект за какъвто все още не е минал. Заявка, че ще построи храм в близост до бившето Гръцко училище даде Георги Гергов, малко след като дари собствеността си там на митрополията, а църквата откупи дяловете на другите частни собственици.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

22 коментари

  1. В сряда, 8ми, да се надигнем масово всички четници-опълченци да надвикаме опозицията и да защитим Правата и ПРИВИЛЕГИИТЕ на подтиснатия частнособственически КАПИТАЛист – Ура!

    1. Защитниците на „намерението“ (цит.: „…След като е частен имот, не можем да влияем при инвестиционни намерения…“ дрън-дрън, сякаш в БГто вече няма Закон, нито План!) ще бъдат подкрепени с КЕБАПЧЕ НА КЛЕЧКА.
      (И др. и мн. др., ама мн. ДРУЧКО)

      1. За ОБЩЕСТВЕНОТО обсъждане 33 минути по-рано автобусите потеглят от Столипиново. Не закъснявайте!
        Нищо хладно или огнестрелно не е нужно.
        Агитките сме … развеселени.
        Еха!

        1. Ще издействаме и асансьор до върха до замислената от мутрополита катедрала – за радост на заможните албански туристи, туристки и техните туристчета.
          От другата страна може и друг – за слизане …
          Хубавина, ма какиното!
          Ново Село ряпа да яде.

  2. Баба ми имаше един израз за подобна алчност: Не се нажаби.
    Хотел „Хисар“ е негов, Розаимпекс също, има хотел до градската градина и може би още много други имоти и вместо да направи нещо хубаво за града се опитва да пробута поредния грандомански кичозен проект. Целта на живота на такива хора е да лапат, да лапат, защото са празни отвъре.

  3. НЕ Е ТРЪГНАЛО ОТ ГЪРНЕВСКИ-ЗАЕМЪТ НА ОБЩИНАТА,А ОТ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ.ПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ОБЩ.СЪВЕТ,ОБЩИНА И КМЕТ????!!!

    1. То хубаво общинския съвет, но кметът го е искал този заем, за да го гласуват съветниците. Дали Гърневски има някаква вина е друга работа. По-скоро, едва ли!

  4. Под тепето или под телето! Нерде хотел, нерде параклис! На имот от 200 кв.м. параклис, на 7,5 декара сграда? Къде видяхте приликата. На мястото на евентуалния параклис имаше къща някога, ако я помните. Параклис, а не хотел, бизнес сграда или кръчма! Параклис! Най-много 50 квадрата! Открихте ли разликата! Собственост на Православната църква, а не на Гергов. Търсите под вола теле. Георгиев е и почетен гражданин на Пловдив, постоянно го хвалите, хайде сега, критикувайте го. Взел е този имот почти без пари, митническия терминал тоже, строи си в Симеоновата градина и където ще, що да не си спретне и нещичко връз археологията.

    1. Съществуващи старинни църкви -както обявени за паметници, така и без „статус“- не сами в Града, но и наоколо в селата (обезлюдени) са изоставени да се скапят от изчадието на потомствената комунистическа Номенклатура МЕТОДИЕВ (който няма МОНАШЕСКО име -понеже манастир не е помирисвал- а кара с даденото му от татенцето Барета-БИЯЧ на БКП) и заграбвани от неговите „безкористни“ архонтЦи (архонтКи с техните архонтчета).
      Вместо да практикува НОТАРИАЛНИ МАГЬОСНИЧЕСТВА.
      ЗА НИКАКЪВ „ПАРАКЛИС“ ВЪРХУ ТЕПЕТО НЕ СЕ ОТНАСЯ ТОВА ОБСЪЖДАНЕ,
      ДЕРНЕВ Е МНОГО ТОЧЕН ПО ВЪПРОСА.
      Зико с Ахрянов да се възгещисат, че много ни се е натрупало от ИНДЖИНЕРИНГА (да не иде конят в рЯката!)

  5. ПРОСТО Е КАТО ДА НАПРАВИШ БОБЕНА ЧОРБИЦА: НАПРАВЕТЕ ЕДНА БЕТОННА ПЛОЧА НАД АРХЕОЛОГИЯТА С ВНИМАТЕЛНО ПОСТАВЕНИ ПОДПОРИ ОТ БЕТОН.ОТГОРЕ НАПРАВЕТЕ ОТКРИТ ПАРКИНГ ЗА ОКОЛО 500-600 КОЛИ.ПОД ПАРКИНГА АРХЕОЛОЗИТЕ ДА СИ ИЗСЛЕДВАТ НА СПОКОЙСТВИЕ ПОД ПОКРИВ.ДЖАМБАЗ ТЕПЕ ЩЕ СИ Е ОТКРИТО,КАКТО Е СЕГА-ТОВА Е ОТ ОСОБЕНА ВАЖНОСТ-ДА СЕ ВИЖДА ЦЯЛОТО.ПО ТОЗИ НАЧИН ХЕМ ВЪЛКЪТ ЩЕ Е СИТ,ХЕМ АГНЕТО ЩЕ Е ЦЯЛО.КАТО СИ ЗНАЕМ КЮТА,ЕВЕНТУАЛНО НИСКО СТРОИТЕЛСТВО ДНЕС ЩЕ Е НИСКО,А УТРЕ ЩЕ СТАНЕ ВИСОКО.ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ ИСТОРИЯТА С МОЛ МАРКОВО ТЕПЕ-ЗАКРИТ Е БУНАРДЖИКА ИЗЦЯЛО И ТЪПО!!!!

    1. Не само както казва Мариян (цит.): „ДЖАМБАЗ ТЕПЕ ЩЕ СИ Е ОТКРИТО,КАКТО Е СЕГА…“ ами още по-радикално и елегантно ще бъде да се отстрани от подножието на скалите натрупаният през столетия боклук пред лицето им.
      Античния в Пловдив България го дължи на ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА. По две кутии слънце на ден десетилетия наред от 60-те нататък тя пропусна да се омъжи и да завъди челяд, вкопчена в „Южния Вход на Тунела“ (работно заглавие докато никой не можеше да знае Що Е То.) Там имаше по „ул.“ Цар Ивайло с южно изложение цели триетажни кооперации в „баухаус“ – що усилия, що търпение, що хитрост и компетентност, що характер намери БОТУШАРОВА да надхитрява администрации, интереси, кметове и фелдфебели за да си довърши за чест и слава разкопката . . .
      Нито булевардче, нито мраморна, нито бронзова, нито тенекиена табела няма носещо нейното име. Само нейната сянка арх. Вера Коларова (БКП) успя да изпъкне с анастилозата на мраморите.

  6. Беше престъпление теренът предназначен за Музея на тракийската култура, с недостроената сграда на арх. Сапунджиев, да се заложи като обезпечение на заем, който не можеше да бъде върнат. Всичко тръгна оттам. От Гърневски. И продължи. Включително с това, че и до днес общината не е направила опит да си откупи терена. А би могла. Като отхвърли всякакво строителство на Роза импекс. През годините се нагледахме на безотговорни идеи, включително и асансьор до върха на тепето, за забавление на гостите на замисления огромен хотел. Новото предложение на арх. Добрев, автор на имитацията на ЦУМ до Бетонния мост не обещава нищо по-добро

    1. Музеят от арх. Сапунджиев не беше „недостроен“, никак даже.
      Музеят беше напълно завършен ГРУБ СТРОЕЖ, изоставен преди ДОВЪРШИТЕЛНИте работи по липса на средства.
      Обемът му („габаритът“) си беше майсторски прецизиран с оглед на Тепето и в съгласие с градоустройствените планове.
      Нито педя по-високо от онова, което събориха не бива да допуснем.
      Отделен въпрос е, че след намирането на археологията още по-добре и по-величествени стоят скалите на Тепето без разни „творби“.

  7. Отлична статия от Дернев със компетентните становища от архитектите В. Раева и П. Бакалова. „Скороговорката“ (клишета без много да му мисли) Пламен Панов да се съпикяса и изМИСЛИ становище както в полза на археологията, така и на видимото лице на скалите на внушителното Тепе – каква рядкост!
    Даже мижитурката Гладен арх. Ахрянов е смутолевил общи приказки за ДОСТЪП до археологията.
    Добре забелязан от Дернев факт са „разработките“ на мутрополита ВЪРХУ Тепето. Да се беше позагащил, попе! Малцина останаха твоите последователи в Града.
    На терена имаше груб строеж за МУЗЕЙ от арх. Сапунджиев, който бутнаха безсмислено видиотените пловдивски БУТАЧИ. Новопроектираното не бива да надвишава във височина каквото събориха === ТОЧКА ПО ВЪПРОСА === (. Х ?)
    Като не му харесва на собственика – да се оплаче, да го продаде, да се гръмне; ама да нахалства как Градът да се градострои по негов тертип – това НЕ МОЖЕ.
    Да му е мислил когато е бутал, и по-точно когато е купувал.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина