АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Подписът на арх. Ахрянов седи под ПУП-а, заради който събориха тютюневия склад на „Одрин 8”

Архитектурната гилдия разбра от медиите за назначаването на новия главен архитект на Пловдив

Арх. Димитър Ахрянов не издържа на изискванията на последния конкурс за главен архитект

Известен е сред колегите си като архитекта на Николай Пловдивски, част е от Епархийския съвет

Иво Дернев

Подписът на новоназначения главен архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов седи под проекта за ПУП-а, заради който събориха тютюневия склад на „Одрин 8”, научи Под тепето. Към онзи момент той е бил част от голямо проектантско бюро, но именно той е човекът, който е подписал чертежите в ключовия документ, отключил в последствия всички драматични събития около паметника на културата.

Влизането на арх. Ахрянов в управленския екип на община Пловдив е най- дискусионната новина от кметството днес. Въпреки изявленията на Здравко Димитров за отваряне на диалога към всички браншови организации и съсловия, местната организация на Камарата на архитектите научи от медиите за директното назначаване Димитър Ахрянов за главен архитект на Пловдив.

Колегите му са озадачени от това, че той поема поста без конкурс. Още повече, че той се яви на последния конкурс за тази позиция в администрацията, но не я получи, тъй като не отговори  на изискванията. От КАБ не са убедени, че той може да бъде преместен автоматично от поста главен архитект на Карлово на поста главен архитект на Пловдив без конкурс, както е законовото изискване. Администрацията в момента използва вратичка от Закона за държавния служител, според който ако двете места са еднакви по длъжност, това е възможно. Но пък не става ясно дали изискванията за главен архитект на Карлово се препокриват с тези за главен архитект на Пловдив.

В архитектурната гилдия в града арх. Димитър Ахрянов е известен още и с близостта си с Николай Пловдивски. Неслучайно негови колеги го наричат „архитекта на митрополита”. Той е проектант на новия храм в Тракия, както и на куп други проекти на епархията, някои от тях и в манастирите около Пловдив, сред които и Кукленския, претърпял огромни преустройства. Освен това арх. Димитър Ахрянов е част от Епархийския съвет.

Известен е още и с близките си отношения с общинският съветник от „Кауза Пловдив” и друг неуспял в конкурса за главен архитект- Цветелин Цоневски. Двамата дори са работили заедно по общ проект- хотела и конната база в Житница.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

50 коментари

 1. Поредния дето е световно безизвестен, само с качества на чиновник. Ако беше толкова читав като архитект, щеше да има собствен бизнес, не да се натиска за 1000 лв заплата и каквото изнуди от хората покрай това.

  Само неграмотници и бездарници назначиха. Другите поне ги познаваме от някоя друга магария от преди, тоя ни го пробутват за “новото поколение”, а е същия некадърник като другите некадърници в новото управление.

 2. Зависимостите си личат още в назначенията. Няма да стане по-добре. От Десети ноември насам, всеки който дойде, е по-прост от предишния. И за екипите им се отнася. Ако видите следващия типов Оазис да щръкне върху Стария град, да не се изненадате. Мислели сте си, че по-лошо от Тотев не може да бъде? Ха-ха…

 3. А, на Карлово, Здравко да вземе гл. арх. на с. Ново село. Алооо, гл. архитект на Пловдив е това, не портиера на входа!
  Лошо Кмете, лошо! Пловдив ти е в сърцето, но с празни джобове живее ли се?
  Тежко на Пловдив, 8г бе управляван от най-видния кадър на „афтуту“, а сега – от човека с 7 магистратури, който ако изречението му е от 3 думи се припотява!

 4. Радко, той оака всичко и цвъка в града. Момчето е много свястно и можещо. Нека му пожелаем успех.Архитекти работете и не се сърдете. Не може всички да сте главни.

 5. Този не е ли който го скъсаха на конкурса за гл. Архитект и сега е намерил нишка за да пробие ! Кака така , като си гл.архитект на Куртово Кунаре и после без конкурс на Пловдив . Срам за нас. Ало прокуратурата да се самосезира измама .

 6. В архитектурната гилдия Ахрянов с нищо не беше известен досега, освен може би с това, че на проваления от Тотев конкурс за главен архитект зае почетното трето място от трима участници? Дори с ПУП-а за събаряне на паметника на културата на Одрин 8 не стана известен, там всичко мина като проект на Р. Тодоров – хотел Хилтън за труженичките около гарата. Със сигурност обаче сега вече ще се прочуе, дори центраните медии го забелязаха.

 7. Друг архитект претендира за уникална сграда на Одрин 8-Радо Тодоров-с хотела му Хилтън … Не ПУПА на Ахрянов , а проекта на РАдо Тодоров бутна сградата, така че търсете него за коментар!колкото до арх .облик на града, там основно допринася ОС и досегашните кметове с продажбата на паркове, алчните инвеститори с безумни желания за гета и бездарните евтини архитекти….

  1. РаДко 🙂 Защо са го прекръстили в интернет?!?
   Той трябва да бъде спрян да проектира, след като “оака” целия Пловдив с оазисчета, корони и тн, които не стават за нищо!!!
   Дано някой го стопира и, най-вече новият главен архитект коригира тези ОГРОМНИ пропуски в града – това да се разрешават подобни безвкусно сгради!!!

  2. Ами нали ПУП се прави заради новото строителство, новата етажност, новото предназначение. Просто първо прекарваш ПУП, после проект за хотел, двойно по-висок от тютюневия склад и накрая събаряш през почивните дни. Работиш имподписваш каквото ти нареди собственика, той пък удовлетворява възложителя и т.н.

   1. И той и майка му са абсолютно некадърни и некомпетентни . Работят и с медицински университет Пловдив, проектите им са тотално объркани и не кореспондиращи с другите части от проекта. Няма такава държава, щом опряхме до този главен архитект .

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина