Пловдив е Европейска столица на културата, а София определено се държи като „културна“ провинция

Медийните атаки с мантрата „ще се провалите“ още веднъж го доказват

КОЙ търси изкупителна жертва за забавеното над три години държавно финансиране

Таня Грозданова

Тук няма да ви напомням дълбоките и доказани исторически факти, че от нас започва ЗАЕДНО-то на тази нация още през XIX век, кой град кога е бил столица и какво е направил за всички останали… Няма да ви връщам толкова назад в историята, само в близките няколко години, след като Европа избра „втория град“.

Всичко, което направи държавата, бе едно решение на един Министерски съвет. Пловдив трябваше да получи 500 000 евро за 2014 -та година, 750 000 евро за 2015 -та година и 1 250 000 евро за 2016 -та година като част от общата сума за подготовката за Европейска столица на културата.

Ясно си спомням първия ден, в който за пръв път медийният шум, че парите от Държавата се бавят, достигна до ушите на столичани. Вежди Рашидов го разпръсна на официален форум под тепетата преди повече от 3 години.

„Тука няма да скрия, че има закъснение на тези пари, защото не е въпросът в последния момент да ни хвърлят едни милиони и ние да седнем да ги ядем, да ги изпием и да няма култура. Не бих искал, разбира се. Страх ме е това забавяне да не направи така, че Пловдив да се представи и да се отчете като най-лошата столица на европейската култура. Аз смятам, че господин Тотев трябва много активно да започне да търси средствата за града. Знам какво значи да се подготви човек отдалече. Това трябва да бъде обгрижвано, обезпечено и да се създадат нормални условия да протече този духовен празник.“

Беше на 12 септември 2016-а г. в Дома на културата в присъствието на колегата му Лиляна Павлова и бюджетник №1 на Републиката. Министърът на културата Вежди Рашидов „посъветва“ пловдивския кмет Иван Тотев да започне много настоятелно да иска от Министерството на финансите парите, които държавата дължи на общината за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.  Ставаше дума за закъсняла сума от 2,5 милиона евро.

Тогава мнозина се смяха на колоритния Вежди, заради изказването. Той обаче настоя Иван Тотев да напише едно сериозно писмо на Владислав Горанов и добави, че Пловдив има сериозно лоби в хазната, прехвърляйки топката на седящата на първи ред Менда Стоянова.

Какво отвърна тя: „Нека не се фокусираме само върху държавното финансиране, защото Пловдив винаги е бил една голяма сцена и винаги е бил столица на културата и без него.“

Месеци по-късно този отговор донякъде получи своята яснота. Оказа се,че горе-долу по това време забърканите в кашата „парите ги има, парите ги няма“ са се разровили да видят аджеба къде са.

На 14 октомври 2016, след мониторинг в Брюксел кметът Тотев отговаря на журналистически въпрос „какво се случва с търсенето на парите от държавата“ така: „Срещаме разбиране, но не финансиране“. Въпросът защо парите се бавят е бил поставен категорично от комисията в Брюксел по време на срещата два дни по-рано.

„Комисията ясно подчерта, че ако на следващия мониторинг през октомври, другата година, все още не са отпуснати средствата, това вече би било проблем“, заяви тогава кметът.

И няколко месеца по-късно изведнъж се оказа, че две години никой не видя (или не пожелал да оповести), че проблемът е в Закона. Следва тайно чудене как да го оправят, докато в коментар пред Под тепето Менда Стоянова не изплю камъчето през февруари 2017-а.

„За съжаление, оказа се, че когато това решение е гласувано от служебното правителство през 2014-а, което тогава подкрепи проекта, не е съобразено изискването на Закона за публичните финанси… И следващият кабинет ще има този проблем!”

От разговора на репортера ни със Стоянова тогава стана ясно, че този проблем е установен от МФ през септември 2016 година, когато започнала подготовката за държавния бюджет на 2017-а.

Недоглеждане, калпава комуникация, непрочетени закони, няколко кратки кабинета… и една тайна, пазена месеци наред, бяха набъркани в кашата с парите на фондация „Пловдив 2019” със сериозното участие на Държавата, чиято глава е в София, откъдето непрестанно идва мантрата „закъсняхте, ще се провалите“.

Няма! Бъдете спокойни в София!

И ще цитирам директора на Регионалния исторически музей – Пловдив Стефан Шивачев от вчера.

„БНБ и Държавата били „мащехи“ за развитието на българските градове след Освобождението до 1944-а година, та и до днес. И тогава и сега градът ни се развива на база заеми, добри и лоши решения.“ 

Междувременно може да ни подливате вода, колкото си искате в медийното пространство, защото така правят провинциалистите…

п.п. (и нека хейтенето започне сега)

 

 

 

 

 

Exit mobile version