Община Пловдив събира оферти за проучване на нагласите на населението да зареже отоплението на твърдо гориво

Обществената поръчка е на стойност над половин милион лева

Тя е част от по-голям проект, който цели подобряване качеството на атмосферния въздух

Първата обществена поръчка, касаеща проблемът с мръсния въздух в град Пловдив вече е обявена и в момента по нея се събират оферти за обществено проучване на нагласите на местното население да зареже отоплението на твърдо гориво и да го замени с друг вид, който не замърсява така околната среда.  Поръчката е на стойност над половин милион лева и е  част от по-голям проект, който цели подобряване качеството на атмосферния въздух.

Крайният срок за подаване на документи от кандидатите е 4-ти февруари, а на 5 февруари 2020-а година в сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ по обяд, конкурсната комисия ще отвори първите оферти по големия проект, който носи името „Мерки за подобряване качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“. Той е на обща стойност 13 862 232 лева и се финансира по Оперативна програма „Околна среда“.

Офертите касаят осигуряване техническа помощ за подготовка на инвестиционни мерки по проекта, поясняват от Комисията. Става дума за: Проучване нагласите и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания сред населението, използващо дърва и въглища за отопление; както и за изготвяне на проучвания, анализи и механизми за подготовка на инвестиционни мерки. Общият бюджет по двете конкретни дейности е 542 000 без ДДС.

Идеята е в крайна сметка проектът да даде възможност на пловдивските домакинства, които в момента се отопляват с дърва и въглища, да заменят старите отоплителни уреди с такива, които горят пелети, с климатици, или да изберат включване към ТЕЦ, или газопреносната мрежа.

Прочуването на нагласите и разяснителната кампания са изчислени съответно на 115 000 лева, без ДДС от общата сума и трябва да се изпълнят за 90 дни.

Проучванията, анализите и механизмите за подготовка на инвестиционни мерки пък са оценени на 427 000 лева (без ДДС) от общата сума, изпълнението им е за 120 дни и изискват: Изработване на цялостна визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво; Изготвяне на механизъм, който да осигурява приоритет на инвестициите в санирани сгради; Изготвяне на механизъм, отчитащ приходи, генерирани от предаването на заменените отоплителни устройства от общината на специализирани структури, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали; Обследване на място, изготвяне на анализи, оценки, обосновки, изследвания за целите на подготовка на проектното предложение; разработване на средни/пределни цени за единица продукт; изготвяне на проектното предложение за втория етап на проекта.

Exit mobile version