ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниФотогалерия

Всички ЗАЕДНО в Музейко (ГАЛЕРИЯ)

Целият екип на столичния музей дойде в Пловдив, за да даде официалния старт на пътуващата  изложба „Еврика”

Само в неделя през експозицията са минали 763 души

Иво Дернев

Пътуващата изложба „Еврика” на Музейко бе открита официално днес в Музейния център за съвременна история към Историческия музей. Експозицията забавлява деца и техните родители още от неделя, а днес целият екип на Музейко в София дойде в Пловдив, за да обяви старта на изложбата. Тя ще остане под тепетата до края на годината, в която градът е Европейска столица на културата.

Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев радостно отбеляза, че залата в Музейния център за съвременна история ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 никога не е събирала толкова много хора в един ден. Само в неделя „Еврика” са посетили точно 763 души. „Всички те са приятели на Музейко. Всички ние сме приятели на Музейко”, каза Шивачев. И допълни, че се надява до края на годината през експозицията да минат над 30 хиляди души.

Директорът на столичния музей Бистра Кирова пък не скри, че за първи път в историята си той е затворен. „Днес заключихме Музейко , за да дойдем всички тук и да бъдем ЗАЕДНО с пловдивчани. Всички музейковци, целият ни екип е сред вас”, заяви Кирова и помаха на 40-те си колеги в залата. „Целта е да запалим любопитството у децата. „Еврика” ще ги накара да експериментират, чрез играта да търсят познание”, допълни директорът на Музейко.

Интерактивните модули, пресъздаващи процеси на научни открития, пробваха днес зам.-кметът Александър Държиков, председателят на местния парламент Савина Петкова, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева, кметът на палестинската община Дура, дошъл под тепетата за изграждане на културни връзки с нашия град.

Днес много директори на училища от Пловдив и областта ще посетят „Еврика”, за да се запознаят с изложбата. От сутринта родители водят децата си в Музейния център за съвременна история, за да научат те интересни факти за изобретатели като Александър Бел. Да изпробват модели на някои от най-значимите изобретения в историята – телефона, електрическата крушка, морзовия апарат, рентгена, преносимия фотоапарат, двигателя с вътрешно горене и други. Малчуганите сами да се докосват до откритията и ги изпробват. Някои от тях дават и собствени идеи за открития на бъдещето.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина