ЖивотЗелен градНовини

Спасиха заклещена в комин кукумявка

Снимка: Зелени Балканиизображението е илюстративно

Екоексперти спасиха кукумявка, заклещена в комин, съобщиха от РИОСВ. Вчера по обяд на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив е позвънила притеснена жителка на село Чешнегирово. Тя е съобщила, че от четири дни в комина на двуетажната й къща е заседнала птица и всички опити на семейството да я освободи са се оказали неуспешни.

Екип на институцията се е отзовал незабавно на подадения сигнал. Благодарение на професионализма на екоекспертите животното е освободено през отвора на камината на първия етаж. Оказало се е, че птицата е от вида „домашна кукумявка“ (Athene noctua). Тя е била видимо стресирана от дългото време, прекарано в комина, но невредима и е излетяла на свобода през прозореца. Семейството от Чешнегирово е изразило благодарност за оказаната помощ.

Домашната кукумявка е дребен представител от семейство Совови, който живее в близост до хората, обитавайки предимно изоставени постройки и подпокривни пространства. Въпреки, че е изключително полезен помощник в борбата с мишките и други вредни гризачи, симпатичните пернати често страдат от негативно отношение заради суеверия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина