Слънцето над Пловдив с ореол

Живот

Явлението Хало е създадено от ледени кристали, образуващи цветни дъги  

Слънцето над Пловдив е с ореол днес. Единствено от града под тепетата може да бъде наблюдаван редкия небесен оптичен феномен Хало. Явлението се вижда ясно с качествени слънчеви очила, не го пропускайте. Тъй като около слънцето се е образувала сферична шарена дъга, сякаш то е има ореол. От там идва и названието на Хало, което от гръцки значи аура или ореол. Оптичният феномен е  създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Има много разновидности на леденото хало. Образува се от ледени кристали на височината на перестите облаци (5-10 км) в горната част на тропосферата. Светлината се отразява и пречупва и по-късно се разлага на много цветове поради дисперсията. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на свой ред дисперсира и образува красиви сияния.
Атмосферните феномени като хала̀та са използвани за прогнозиране на времето преди метеорологията.
 

Споделете ни във:

5 thoughts on “Слънцето над Пловдив с ореол

  1. КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА ДА ХОДИ ДА СЕ ОБЕСИ!!!!
    СПРЕТЕ ДА ПРОМИВАТЕ МОЗЪЦИТЕ НА СПЯЩИТЕ ОВЦЕ!!!!

  2. ЕЙ КРЕТЕНИ, ТОВА НЕ Е НИКЪВ ФЕНОМЕН, АЗ ГО НАБЛЮДАВАМ ОТ МОЖЕ БИ ПОВЕЧЕ ОТ 9 ГОДИНИ, ПОЛУЧАВА СЕ СЛЕД КАТО САМОЛЕТИТЕ ОСТАВЯТ СЛЕДИ В НЕБЕТО И НЕ Е САМО В ПЛОВДИВ А СЕ НАБЛЮДАВА ОТ ВСЯКА ЕДНА ТОЧКА НА ПЛАНЕТАТА АЗ СЪМ В ИСПАНИЯ И КОГАТО СЕ ПРЪСКА С ХИМИКАЛИ И ТОЗИ ЦВЕТЕН ОРЕОЛ СЛЕД ОКОЛО 2 / 3 ЧАСА СЕ ПОЯВЯВА!!

  3. Сакън ! Ко ида в златитрап не мой ки бе ? Ееее много жалко, но не колкото тая статия

  4. А моля, моля. Всичко е ОК, но не само от Пловдив се наблюдаваше това явление. Живея в град на около 20 км от града на тепетата и пак го видях 😉 Истината е, че гледката беше уникална 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.