ЖивотЗабавление

Ще заблестят ли звездите на Кино Космос?

Млади архитекти, мениджъри, социални и еко активисти, инженери и артисти  разработиха стратегия за бъдещето на култовата сграда

Колективът: Надяваме се платформата  „Културен Космос“ да се превърне в алтернативен модел на комерсиалните центрове, който да влияе положително на ценностната система на всеки, който го посети

Много се говори за това какво ще се случи през 2019 г., но ние по-скоро бихме искали да акцентираме върху необходимостта от устойчива визия за културното развитие на града

Сградата има инфраструктура, която дава възможност за развитие на фестивали, културни мероприятия, бизнес форуми, граждански дискусии, кино прожекции, творчески работилници, споделени пространства за работа, детски зони и много други дейности

Община Пловдив започна да работи по реализирането на инфраструктурните идеи от проекта Европейска столица на културата. Това стана ясно от думите на кмета Иван Тотев вчера, на среща с медиите. Вниманието на администрацията е насочено към няколко сцени под тепетата, които могат да посрещнат събитията от календара през сакралната 2019г. Без съмнение един от най-важните елементи от бъдещата географска карта на местата за култура под тепетата е емблематичното кино „Космос”. Сигналите от градоначалника са ясни- култовата соц сграда ще бъде съживена и изпълнена със съдържание. Как обаче ще се случи това, на този етап не е ясно. Под тепето потърси младите хора от Колектив Космос, които от 4 години дерзаят в киното, като първо стегнаха общите му части с дарения от частни компании и лица, а после организираха и куп мероприятия там. А имат и идеи за бъдещето му. Срещнахме се с Христо Гинев, Георги Мерджанов, Димана Бикова и Борис Зафиров, които отговориха на въпросите ни от името на целия колектив.  

Времето до 2019г. лети, а концепция за кино Космос все още няма. Вие вече готови ли сте да предложите нещо?

Христо Гинев: През последните четири години ние работим, за да предложим най-подходящата концепция за кино „Космос”. В момента вече разполагаме с ясна стратегия за развитие и бизнес план, а именно: кино “Космос” да се превърне в  “Културен Космос” – платформа за култура и общество.

За тези четири години през киното минаха хиляди хора на всякакви възрасти и споделяха мнения, идеи, мечти. Допитвали сме се до обществеността, срещали сме се с различни културни оператори, за да проучим техните нужди, изградили сме мрежа от международни партньори. Концепцията, която разработихме, е на базата на всички тези изследвания.

“Културен Космос” ще формира среда, ще бъде пространство за изява, за общуване и за споделяне. “Културен Космос” ще съчетава изкуство и образование ведно, ще среща различни поколения и ще възроди едно емоционално и символно за Пловдив място.  

Най-важното за нас е, че “Културен Космос” ще представлява отворена платформа, място както за утвърдени, така и за стартиращи творци в различни области. А и киното като изкуство ще остане едно от важните направления.

Георги Мерджанов: В момента основната цел, която стои пред нас, е получаването на официален юридически статут, за да могат да бъдат осъществени идеите, заложени в концепцията.

В последните шест месеца Колективът разработи  бизнес план, в който подробно е описана, разграфена и изчислена всяка една дейност, предвидена за развитие в сградата. Така че Колектив Кино Космос е готов не само с концепция, но и с бизнес план.

Как върви диалогът ви с основния партньор в това начинание- собственикът на киното Община Пловдив? Запознахте ли ги с идеята си?

Димана Бикова: Бихме казали сравнително динамично, имайки предвид голямата им заетост и множеството ангажименти. Подготвяме се за скорошна среща с тях, на която да представим концепцията си. До момента община Пловдив гласува доверие на Колектив Кино Космос като го оставя да бъде основен домакин и медиатор на събитията, които се случват в сградата. Искрено се надяваме, че занапред това партньорство ще се развива и ще дава все по-големи резултати.

Една част от екипа на Колектив Кино Космос сте млади архитекти, често разисквате архитектурни и урбанистични градски проблеми. Киното по-скоро проблем ли е или невероятен потенциал?

Христо Гинев: Кино “Космос” е предизвикателство както в архитектурен, така и в социално-културен план. Сградата има инфраструктура, която дава възможност за развитие на фестивали, културни мероприятия, бизнес форуми, граждански дискусии, кино прожекции, творчески работилници, споделени пространства за работа, детски зони и много други дейности. Кино “Космос” има потенциал да приюти културни оператори от Пловдив и от страната, стартиращи артисти, млади предприемачи, и именно тук те ще бъдат едно хомогенно цяло, което ще работи за развитието на нови публики за града. Ние го възприемаме като място, което има огромен потенциал и сме готови да работим за неговото развитие и превръщането му в “Културен Космос”.

Как смятате да финансирате идеите си и какви са очакванията ви за сакралната 2019г.?

Георги Мерджанов: Разработили сме детайлна концепция за развитието на сградата като културно и обществено средище под заглавието “Културен Космос”. В нея сме описали и начините, по които ще се намери финансиране за стартиране на основните дейности в сградата.

До момента сме доказали, че можем отговорно да работим с различни заинтересовани страни в името на сградата. Съвместно с КАБ-Пловдив ( Камара на Архитектите в България) успяхме да привлечем различни фирми спонсори за прекарване на изцяло нова водопроводна и електрическа инсталация, за хидроизолиране на покрива и за много други важни намеси. Дарените материали, труд и експертиза са на стойност над 60 000 лв. Благодарение именно на тези инвестиции, в сградата въобще могат да се провеждат мероприятия.

Разбира се, се надяваме да работим с Фондация “Пловдив 2019” и с други наши партньори от страната и Европа, които финансират културно съдържание и граждански инициативи.

Димана Бикова: 2019 година за нас започна още когато разбрахме, че Пловдив печели приза. Това събитие няма да ни бъде подарено, то трябва да бъде заслужено с много усилия, труд и адекватни решения. Наистина, доста се говори за това какво ще се случи през 2019 г., но ние по-скоро бихме искали да акцентираме върху необходимостта от устойчива визия за културното развитие на града. Дори и след 2019 г. Пловдив трябва да продължи амбициозната си културна политика на местно ниво и да въвлече младата публика в гражданска активност. 

“Културен Космос” е дългосрочна платформа за култура и общество и тя не приключва с края на 2019 година.

Колко събития организирахте в Космос в последните две години и каква публика събраха те? Вярвате ли, че с промяна на средата, към която се стремите вие, ще се промени и отношението на хората към нея и към културата като цяло?

Борис Зафиров: За наша радост публиката, която се сформира около събитията в кино “Космос“, е разнородна по възраст и интереси. Това е част и от нашата цялостна концепция за привличане на възможно най-различни групи и обединяването им около идеята за изкуство.

Средно на година в киното се случват около 20 събития. Голяма част от тях са под шапката на Колектив Кино Космос, а в останалите присъстваме на партньорски начала, като организация, която се грижи за пространството и творците.

За нас е много важно колкото се може повече хора да припознават интересите си в програмата на „Кино Космос“. Промяната на средата и отношението към културата са неразривно свързани процеси. В този ред на мисли искрено се надяваме „Културен Космос“ да се превърне в алтернативен модел на комерсиалните центрове, който да влияе положително на ценностната система на всеки, който го посети.

Колко човека работите върху мисията кино Космос и смятате ли, че вие сте най-подходящите хора, които да менажират този обект? Как ще убедите общината да ви подаде ръка?

Георги Мерджанов: Колектив Кино Космос  е сдружение с над 15 члена, подкрепено от многобройни активисти. Всеки един от нас е експерт в областта си. Професионалните сфери, които покриваме, са съществени за реализирането на толкова многопластов и сложен проект като “Културен Космос”.

Освен звеното от архитекти, в Колектива работят още и културни мениджъри, проект-мениджъри, социални и екологични активисти, младежки работници, инженери, кино режисьори, фотографи, художници, графични дизайнери. Целият този капацитет е инвестиран в дейностите от бизнес плана за „Културен Космос“. Това от своя страна ни дава позитивната нагласа и очаквания, че община „Пловдив“ ще припознае Колектив Кино Космос като организация  със сериозни намерения и възможности. До момента Колектива е получил подкрепа от различни пловдивски, национални и международни културни оператори и потенциални партньори. Разчитаме на добра бъдеща съвместна работа в името на един Културен Космос.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

 1. Че има бездарни селяни, които освен хейт, празни думи и да обезценяват труда на някой не могат нищо друго- има
  Че има „култур-трегери“, които си мислят, че културата започва и свършва с тях- има
  Но са много малко хората, които са правили това, което направи Колектива. Те не го искат за себе си, а искат да направят нещо, което да остане за града, за хората, за идните поколения, което да възпитава, да окрилява, мотивира и създава будни граждани.

 2. никой нищо не разбра от това съживяване, някакви прояви с публика от 3 човека. просто всички млади дихатели с комунистически разбирания и манталитет си представят и искат общината или държавата да влага пари за издръжка и разходи, а те да си ходят там когато се сетят в чашка биричка в ръка и да си правят интересно – две тухли подпряни с тел,супер модерно и интересно за целокупния народ

 3. След като Общината не поема отговорност за сградата и не се ангажира с нейната поддръжка и развитие, къде е проблемът някой друг да го направи? Именно колективът я съживи и преоткри за публиката и хората повярваха, че може нещо положително да се случи там. За няколко години нагласата на пловдивчани се промени и сега узряваме за следващата стъпка в която и Общината да вземе участие.

 4. Чудничко! И аз искам една сградичка да си превзема в центъра на Пловдив и да си направя един бизнес план как ще си я ремонтирам с чужди пари и ще си печеля от нея. Иначе сме мнооооого арт и супер принципни!

 5. Ами такова, като някой бизнесмен да се яви с бизнесплан за театъра и да го превърне в печелившо предприятие с концерти, дискотеки и алкохол, при условие общината да даде парите.

 6. Е и какво като е на града? Не може да има бизнес план ли? Или градът трябва да налива безотчетно кинти в бездънна каца? Другият вариант е да не се прави нищо.

 7. Тъй като сцена Ядрото се провали в Капана, както и ще се провалят напъните Капана да се превърне в пивницата на Пловдив, отдава ви се възможност сцена Ядрото да се осъществи в закрита сцена за театър, опера и т.н. в кино Комсомол/Космос/.

 8. Знам, че имаше архитектурен конкурс за кино Космос, на който 7 КОЛЕКТИВА БЯХА НАГРАДЕНИ. Ние от „Колектив кино Космос“, начело с мен/арх. М.Стоянова /, искаме да се изявим, да се говори и за нас, да се пише и за нас, НИЩО ЧЕ НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ ТОЗИ КОНКУРС. Така с много шум може и да вземем някакъв проект, макар и незаслужено.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина