ЖивотЗабавлениеНовини

Как да изградите, стартирате и развиете печеливш онлайн магазин

План за онлайн търговия Част II

В предишната статия  се запознахме с намирането и проучването на подходящи за продажба продукти в нашия бъдещ онлайн магазин. В следващата статия ще разберем как да направим проучване на конкуренцията, подготовка за продажба на продуктите и съставяне на бизнес план.

 

Проучване на конкуренцията

След като сте намерили Вашия продукт, преценили сте възможностите си и сте се свързали с доставчик, ще трябва да проучите задълбочено конкуренцията си. Направете си списък с десетина имена и започнете да изучавате как рекламират продуктите си, на кого ги рекламират, какво ги прави уникални, какви цени слагат, кой доставчик ползват и дали имат допълнително финансиране.

 

Съставете бизнес план

Той трябва да включва следните точки:

  1. Резюме на целия Ви план (обикновено се пише последно).
  2. Всичко за фирмата – тип бизнес, структура, визия и други.
  3. Анализ на пазара – пазарни проучвания, прогнози, анализ на конкуренцията.
  4. Продукти и услуги, които се предлагат.
  5. Маркетингов план – стратегия и приоритети.
  6. Оперативен план – от производството на продукта до доставянето му на клиента.
  7. Финансов план – включва три отчета: за приходите и разходите, баланса и паричните потоци.

 

Съставяне на бизнес план

Сложете име на бизнеса си

Освен намирането на подходящ продукт, друго предизвикателство е измислянето на достъпно име за търговската марка, което да е лесно за запомняне или да е уникално. Когато измисляте име, придържайте съм към простичкото, бъдете различни, представете си как ще изглежда онлайн, бъдете оригинални и потърсете вдъхновението си на най-неочакваните места.

 

Създайте лого

Ако не знаете как да започнете, ето няколко факта, които да Ви ориентират:

– 95% от най-известните марки по света ползват един или два цвята за логото си;

– 41% от тях ползват стилизиран тип лого;

– 93% от тези лога могат да бъдат разпознати от близо и далеч.

 

Логото трябва да е простичко, което го прави запомнящо се и лесно разпознаваемо. Логото трябва да издържи теста на времето, да е универсално и подходящо. Дори да нямате точна идея за лого, обърнете се към специалисти, които да Ви помогнат.

 

Научете се да разбирате езика на търсачките (SEO)

Постоянният, качествен трафик на сайта е най-важното нещо за един търговец. Оптимизацията на търсачки е процес на генериране на органичен (безплатен, естествен) трафик от големи сайтове като Гугъл. Колкото по-напред излиза сайта Ви в предложените резултати, толкова по-голям трафик ще генерирате. Имайте предвид, че втората страница разгръщат само 4,8% от потребителите – борбата е безмилостно жестока.

 

Изграждане на сайта

Има три основни неща, от които сайтът Ви се нуждае – подходяща платформа (CMS) с която лесно да управлявате продуктите и поръчките, красиви фотографии и полезно съдържание. Не на последно място е и избора на подходящ дизайн (тема на онлайн магазина ви) Подходящата тема е тази, при която палитрата с цветове тематично подхожда на продуктите, които ще предлагате; това включва и големината и вида на шрифта. Полезни инструменти за качествени снимки на продуктите са добра камера, трипод, бял трансперант/фон, светлоотразители, маса и подходяща стая. За съдържанието е необходимо да се фокусирате върху Вашия идеален клиент и да си представите, че пишете директно на него (т.е. не пишете твърде общо и отвлечено). Подчертайте ползите и избягвайте двусмислиците; можете да използвате кратки истории; възползвайте се от въображението на клиентите си и погъделичкайте с думи вкусовите им рецептори и обоняние.

 

Изберете канал за продажба

Един от най-лесните начини да достигнете нови клиенти е като използвате канали, които вече имат купувачи. Правилната комбинация от канали зависи от целевата Ви група и предлаганите продукти.

 

  1. Подготовка за продажба

Преди да започнете да продавате, трябва да уточните цените за доставка на регионално и международно ниво; да знаете каква цена на кой продукт да сложите и как да редуцирате неочакваните разходи (повредена стока, сгрешен адрес). Когато намерите доставчик, трябва да уточните как ще бъдат опаковани продуктите, дали са чупливи или тежки. В най-добрия случай, пратките трябва да могат да се проследят. Доставките на частни лица се различават от тези на бизнес лица, защото те имат нужда от друга документация. Заинтересовайте се дали можете да маркирате някак пакетите си, например, да отпечатате логото си върху картонени кутии.

 

Когато говорим за интернационално пазаруване, 70% от купувачите пазаруват онлайн в чужбина. Доставчици, които извършват куриерски услуги в чужбина, се развиват 60% по-бързо от останалите. В момента това е най-търсената услуга. Когато търгувате с чужбина, трябва да изградите стратегия, да проверите разходите за доставка на всяка държава, да прочетете правилниците (какво може и не може да се внася) и да изчислите разходите според грамажа на всяка стока.

 

  1. Начало на продажбата

 

Вашият пръв клиент

Сега, след като продажбите са стартирани, започвате работа върху маркетинга на продуктите. Новаците в бизнеса обикновено са фокусирани как да изчистят склада си от стоката, докато професионалистите обръщат внимание на трафика. Получаването на трафик може да се осъществи чрез безплатни сайтове, платени реклами, свързване с потребителски групи и анализи.

 

Промотиране на Вашия магазин

Първият начин е чрез имейл маркетинг – това са кампании, които се провеждат един-два пъти в седмицата (а някои – всеки ден), в които Вие пращате бюлетини на потребители, които сами са вписали имейла си. В тези бюлетини е поместено всичко ново на сайта, промоции или линкове към блог статии. Бюлетините трябва да са кратки, грабващи вниманието и мотивиращи потребителите да влязат в сайта.

 

Вторият начин е чрез трафик от социални мрежи – Фейсбук, Инстаграм, Туитър. Можете дори да направите YouTube канал, където да качвате кратки клипчета с промоции. Други начини са непрестанните подобрения на сайта и анализите, които Ви помагат да вървите в крак с последните тенденции.

 

Планът за онлайн търговия е само началото

Изграждането на собствен онлайн бизнес е толкова вълнуващо, колкото и предизвикателно. С бързи темпове ще научите всичко за избирането на продукт, оценяването на неговата продаваемост, изготвянето на стратегия за неговото производство, създаването на онлайн магазин и маркетингова стратегия за привличане на нови клиенти. Процесът е като редене на пъзел, но накрая усилията Ви ще бъдат възнаградени.

 

Ако искате да имате до себе си доверен партньор в това бизнес начинание можете да се свържите с TEDBG.com

Те се занимават с изграждане на онлайн магазини  и тяхната оптимизация.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Полезна статия, бих вметнал, както сте започнали – youtube в момента е основна сила. Много от сайтовете преминават към „video first“ съдържание като това е най-търсенето в последните години. Хората вече не искат да четат дълги описания и статии а предпочитат да изгледат и да си запишат само най-важното от едно видеоклипче. Много е успешна рекламата която залага на видео, но за жалост тя е слабо разпространена все още в България поради голямата си себестойност и трудност за изпълнение

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина