“Алфа Рисърч”: ГЕРБ печели

Власт

6  партии в 44-тото НС

ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори с преднина от около 5% от гласовете пред втората политическа сила – БСП. В 44-ото Народно събрание влизат общо 6 формации, като коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч", получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции.

Партията на бившия премиер Бойко Борисов е спечелила гласовете на 32.2 % от гласувалите днес, а БСП – на 28 на сто. На трета позиция е ДПС с 9. 7%, следвана от коалиция "Обединени патриоти" – 9.5%, Воля – 5.1%, коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" – 4%.

Резултатът на коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" е на ръба на статистическата грешка, така че за момента не може да се каже със сигурност, че тя ще участва в новото Народно събрание, коментира пред БНТ управляващият партньор в "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Под 4-процентната бариера за влизане в парламента, според прогнозите, са коалицията "Да, България" с 2.9%, "Нова република" – 2.6%, коалицията "АБВ – Движение 21"- 2. 4% и ДОСТ – 2.7 %. Други – 0.9%. С "Не подкрепям никого" са гласували 2.9 на сто от отишлите до урните.

Дневник пък представя, на базата на получените социологически прогнозни  резултати,следния брой мандати в парламента:

ГЕРБ – 86 – 88
БСП – 75 – 77
ДПС – 25 – 27
Обединени патриоти – 25 – 27
Воля – 13 – 15
Реформаторски блок – 10 – 11.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.