ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Адв. Атанас Костов: Само едни 6000 души в този град не са “объркани” относно изборните си предпочитания

Изборите в Пловдив са един процес “на сляпо”, смята кандидатът на „Демократична България”

Още в началото на кампанията ни ние заявихме твърдо, че няма да подкрепим партиите на статуквото. Нищо не се е променило, няма и да се промени, заяви позиция преди балотажа юристът

Адв. Атанас Костов, интервю на Иво Дернев

Доволен ли сте от резултатите от вота и как оценявате кампанията си в контекста на цифрите от изборите?

Резултатите показват няколко неща. Първо как един от участниците манипулира изборния процес чрез екзит половете с един “елементарен трик”, ЦИК е сезирана, но изборите продължават? Това нарушение не само е тежко в изборния му контекст, но и сочи нещо много по страшно – липса на толкова коментираната “законност” при управлението на Община Пловдив. Тези хора, с този политически манталитет, ще ни управляват следващите 4 години! Изборната математика сочи и още един интересен факт – избирателите на Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева гласуват за конкретния кмет, а след това 1/3 от тях не гласуват за общински съветници в съответната партия. Този тип криворазбрана харизматичност се дължи според мен на няколко факта – първо, избирателите гласуват под строй за някой и след това забравят коя е неговата партия. Защо ли? Това бих описал като изборен фарс, защото в крайна сметка управлението на един град се осъществява от Общински съвет, а не от кмета. Да си объркан по темата меко казано сочи липса на каквато и да е изборна култура и информираност, която бих определил като липсваща. В този контекст изборите в Пловдив са един процес “на сляпо” – да се управлява на базата на подобни процеси вторият град в България е срамно.

Мобилизираха ли се десните гласоподаватели в Пловдив или останаха пасивни в крайна сметка?

Десните избиратели в Пловдив, поне тези, които гласуваха за “Демократична България”, показаха за пореден път висока изборна култура – толкова, колкото са гласували за кмет, са гласували и за Общински съвет. Тоталната политическа логика. В същото време имаше странни процеси при тези, които декларират да са изконно десни. Пловдивското СДС изведнъж “зави” към земеделците, ако те са такива изобщо, което беше странно на фона на това, че софийското СДС реално се вля в ГЕРБ. За други реално десни формации не се сещам. Както споменах, сюрреализмът в политическия живот е пълен, като само едни 6000 души в този град не са “объркани” относно изборните си предпочитания и те са крайно константни в демократичния си подход към изборите. Радвам се, че именно аз представлявах най-грамотните политически избиратели на Пловдив.

Как ще коментирате данните от екзит половете в изборния ден и данните от последвалите паралелни преброявания? Това отрази ли се на вашия вот и на изборите в града като цяло?

Както казах това е една безпрецедентна манипулация – да пуснеш 400 анкети сутринта в 7ч. и те да предизвикат бурно медийно отразяване на конкретен кандидат- Дани Каназирева, като втори през целия ден по националните медии е нещо, което не само е тежко нарушение в смисъла на Изборния кодекс, но и престъпление, за което следва по мое мнение да се самосезира прокуратурата. Считам, че това деяние толкова тежко афектира изборния процес в Пловдив, че го превръща е един тотален юридически нон сенс. В този водевил са намесени медии, политически партии, социологически агенции и т.н, което показва “нивото” на правене на избори и тяхната “законност”. Какви са последиците от това трябва да каже ЦИК, не аз. Предвид вече споменатия факт, че изборната култура, информираността и склонността на избирателя към решения в последния момент са абсолютно ниски, то ефектът от споменатия евтин трик е още по-евтин и страшен – бих го нарекъл липса на пряка демокрация.

Ще подкрепите ли един от двамата кандидати, отиващи на балотаж, или ще запазите мълчание?

Още в началото на кампанията ни ние заявихме твърдо, че няма да подкрепим партиите на статуквото. Нищо не се е променило, няма и да се промени.

Очертава се много шарен общински съвет и присъствие на Демократична България в него. Ще намерите ли общ език с някоя от политическите сили, които влизат в бъдещия ОбС?

Ние ще работим за гражданите на Пловдив в Общински съвет. Ще подкрепим всяко едно решение, което е резонно, мотивирано, смислено и законосъобразно. Всичко, което е с обратен знак, с обратен контекст на казаното ще бъде атакувано резонно, мотивирано, смислено и законосъобразно.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Въпросният мераклия за кметска софра е супер жалък, самовлюбен и самонадеян посредствен човек без ясна самооценка и преценка за действителността!

    1. Как един смешен, нагъл, проззззззз трол определя кой е този, за който гласуваха 6000 души? Вили ли си, мили ли си, смешник ли си, не е сигурно, но едно е 100% сигурно – зверски тъпанар, говорещ с гъза си и с мозък на муха няма как да оценя лидера на „Демократична България“ в Пловдив! Кръв пикаете, но Костов вкара 4 души в Общински съвет….тъпации, тепърва ще го ядете! Мишкииииииииии!

  2. Справка от ЦИК: листата на ДБ – 6650 гласа, Атанас Костов – 5527 гласа. Разликата е над 1000 гласа, което е почти един общински съветник.
    Иначе супер ход да наречеш 95% от гласувалите „объркани“ – следващия път сигурно за теб ще гласуват 😀

    1. Силно са объркани, лошото е, че ще търпим тъпотията на 95% от пловдивчани още 4 години. Но нищо де, всеки идиот си заслужава съдбата. Само не мрънкайте, от сега започвате, а сами си ги избирате вождовете! Този Зико дали е чел Винету, да не се окаже, че и това не е чел?

  3. И в неговия случай, има 5% подкрепа, а за листата на партията, която представлява – почти 7% , което по-най елементарната логика означава, че хората не го припознават, като силна и сериозна кандидатура!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина