ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

ГЕРБ печели четвърта поредна победа, но трендът е низходящ

Последно БСП са били втора сила в местния парламент през 2003 година

Теодор Караколев

ГЕРБ печели четвърта поредна победа в Пловдив, но е в низходящ тренд. Общинският съвет понякога е просто уред, с който кметът управлява директно града, ако партийната дисциплина е на ниво. В Пловдив – а и не само тук – сме били свидетели на интересни случаи, в които има разминаване между общински съвет и кмет. А и на практика именно местният парламент е най-важният законодателен орган на града, който отразява електоралните нагласи. Как се движи обаче тенденцията в последните избори? ГЕРБ печели своята четвърта поредна победа от 2007 година насам. В тогавашния вот те получиха 13 мандата в местния парламент. Интересно е, че в листата на ГЕРБ тогава беше Дани Каназирева, която впоследствие напусна партията и започна самостоятелна политическа кариера. Лидер на листата тогава пък беше Йордан Кюмюрджиев, който също сега е близък до Съюз за Пловдив. През 2011 година ГЕРБ постигна най-добрия си резултат – 19 съветника, през 2015-а имаше 18, а сега се очаква да получат 16, което – макар и победители – ги поставя в низходящ тренд. В низходящ тренд се движи и обединението около Славчо Атанасов. Явявали се в годините като ВМРО или НФСБ, от 2007 година насам те са неизменно втора сила. Спадът при тях, обаче, е значителен – от 10 съветника през 2007 година и 9 през последния мандат, сега партията на Славчо Атанасов, вероятно ще получи само шест съветника.

Относителен ръст бележи БСП. Изненадващо за пръв път от много време в иначе „дясната крепост“ Пловдив, червените са втори. Те бележат ръст с 2-ма съветника, спрямо досегашния общински съвет – от 5 на 7, но това е същата бройка съветници, като през 2011 година и с 3-ма по-малко от 2007 година. Второто им място в случая се дължи по-скоро на по-слабото представяне на другите партии и разпиления вот. Интересно за отбелязване е, че последно БСП са били втори през 2003 година, когато имат 16 съветника. първи тогава са ОДС с 19.

Съюз за Пловдив ще бъде представен с един съветник по-малко, спрямо предходния местен парламент – 5.

Устойчив ръст бележи Кауза Пловдив на Георги Титюков, които вече имат 5 съветника – в предходните два общински съвета по-малко, а през 2007, макар и под различно име, партията на Георги Титюков  имаше 2-ма съветника. Ръст с по 1 съветник на местен избор бележи и Земеделския съюз „Александър Стамболийски“. Партията около Георги Колев расте от 2-ма съветника през 2007-а, през 3, 4 и до 5 на тазгодишните избори.

„Автентичното дясно“ движение при разнообразните си различни формации е трудно да се проследи. Много е вероятно тази година да получат 4 общински съветника – при 6 в предходния парламент, и едва 2 през 2011 година. През 2007 година отново формации около дясното имаше също 6 съветника, но в 3 различни формации – около СДС, около ДСБ и Съюз на свободните демократи. Завръщане в Общинския съвет прави ДПС с 1 съветник. В предходния местен парламент те нямаха представител, а в предните години са имали по 2 или 3 представителя. Нови имена за местната власт са ВОЛЯ на Веселин Марешки и структурата „Ние, гражданите“, които са на ръба и може да вкарат по един общински съветник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Здравко Димитров да не се прави, че не знае какво направи Здравка. Как се подигра с нас провдивчани. Ясно и точно да изрази, че е недостойно една фалшива жена да бъде председател. Тогава ние гражданите на Пловдив ще гласуваме за един смел и достоен кмет в негово лице.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина