ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

Арестуваха пловдивчани за измама с европейски средства и пране на пари

Било е предотвратено неправомерното усвояване на пари от Брюксел в размер на над 600 000 лева

Двама пловдивчани бяха арестувани за измама измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари. След полицейска операция по образувано от Окръжна прокуратура досъдебно производство, на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград бяха извършени претърсвания и изземвания, бяха установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив.

Спрямо всеки един от тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от 12.10.2017 г. до януари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, в Пловдив, Раковски, Пловдив, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград, в съучастие като извършители, са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в горните градове и Агенцията по заетостта – София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, на стойност 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти.  Двамата са обвинени още за това, че са извършили повече от два пъти финансови операции с пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти, за което са знаели че е придобито чрез тежко умишлено престъпление, като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък, съобщават от прокуратурата.

В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина