ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Христо Стефанов показва римейк на прочута своя картина

Художникът Христо Стефанов (вдясно) и кураторът на изложбата „Завръщане в Пловдив“ Филип Зидаров подбират картини за експозицията в ателието на автора
Художникът Христо Стефанов (вдясно) и кураторът на изложбата „Завръщане в Пловдив“ Филип Зидаров подбират картини за експозицията в ателието на автора
Реплика на своята емблематична картина „Закуска в Стария град“ ще покаже известният живописец Христо Стефанов на  изложбата си „Завръщане в Пловдив“. С експозицията от над 50 творби ще бъде открит новият Дом на художниците на 15 ноември 2010 година.
В прословутото платно „Закуска в Стария град“ са събрани петимата млади тогава художници  Георги Божилов, Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков и самият Христо Стефанов. Римейкът „Вечеря в Стария град“ бе показан на Националните есенни изложби през 2007 г., но и сега ще бъде в центъра на новата експозиция  на Христо Стефанов в Пловдив. В нея наред с „петимата големи“ от поколението, което промени българската живопис във времето от 60-те до 80-те години на ХХ век,  са и колосите на предишното поколение – Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Бараков и Давид Перец.
Освен „Вечеря в Стария град“, пловдивчани  ще видят някои от най-новите непоказвани досега картини на големия автор, както и произведения на печатната графика – област, в която той твори за първи път. Платната ще бъдат част от юбилейната изложба на Христо Стефанов догодина в София.
 „Това завръщане  е символично до голяма степен, защото аз нито вътрешно, нито физически съм напускал  Пловдив.  Този град за мен е съществената част от моя живот – всичко свързвам с него“, казва Христо Стефанов. Той лично ще присъства на откриването на експозицията „Завръщане в Пловдив“, която ще остане тук до 16 декември.
Така се слага началото на новия център за творчески срещи в Пловдив. Домът на художниците ще бъде място и за всички пловдивчани, които обичат изобразителното изкуство, защото в него ще гостуват известни български и чуждестранни автори, ще се провеждат различни артсъбития. 
Домът на художниците се помещава в старинна къща на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“, до южния вход на Тунела. Сградата бе напълно реконструирана, обновена и възстановена в първоначалния й вид от Международен панаир Пловдив като същевременно бе адаптирана към съвременните изисквания, за да се превърне в истински салон на изкуството.  Така панаирът продължава по нов начин своята традиция да представя българското културно наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина