ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Лавандулови снимки в Пловдив

Източник: Lost in Plovdiv

Лавандулата е едно от най-цветните и прекрасни растения. Тя произхожда от района на Средиземноморието, а в България е внесена през 1907 г. До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в близост до Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна. През 2012 г. България, наред с Франция, се нарежда сред най-големите производители на лавандула в света. Фотогеничността ѝ е неоспорима. Хиляди фотографи по света я предпочитат за фон на умопомрачителните си кадри и създават истински шедьоври, в които умело съчетават цветовете ѝ с пейзажа или другите участници на фотосесията.

И ако вие, като нас, се дивите на стотиците снимки в лилави поля, но ги свързвате най-вече с Прованса, то веднага ще ви зарадваме, че такива местенца си имаме вече и в Пловдив. Миналата година ви изготвихме мини гайд с живописни кътове извън града, но днес ще ви споделим три локации, на които само трябва да подготвите аксесоари и да се потопите във виолетовия свят:

Лавандулата пред Общината

И самата сграда, и фонтана, и магнолията, и япнската вишна по-рано през годината – изобщо този спот в Пловдив не е за пропускане. Не се страхувайте да експериментирате с различни ъгли и сетове, защото обстановката е наистина впечатляваща.

Лавандулата покрай фонтаните в Цар-Симеоновата градина

В случай че сте от града, сигурно знаете това място отдавна, но и тук природата е най-красивият създател и отново ни изкушава с цветове и багри. Едно от най-популярните кътчета за сватбени и бални фотосесии.

Лавандулата в Старинен Пловдив/ Етнографския музей

Няма как да минеш през Стария град и да не надникнеш в китното дворче на една от най-забележителните възрожденски къщи, запазили се в нашите земи. За всички туристи тя си е задължителна спирка в тура из града, а за местните – в момента градината и е изпълнена най-различни пъстри растения.

Всички кадри в статията са дело на любимата ни фотографка с филтър към красивото – Димитра Лефтерова, а вие също може да развихрите въображението си и да запечатате летните багри. Обикновено периодът на цъфтеж е максимум до средата на месец юли.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина