ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Баня „Старинна” събира 6 млади автори от различни държави

Йоана Иванова

Всички те се развиват в различни области, но ги обединява изложбата "Нагоре по реката", която тази вечер се открива в Баня Старинна. Ейми Стил, Емили Смит, Гайни Нурсапина, Лиъм Хюс и Уилям Нарби са завършили университета Голдсмитс в Лондон, а състудентът им Радослав Нинов е връзката им с България. Имено той ражда идеята за общата изложба преди повече от година.

Нинов, българското участие в „Нагоре от реката”, посещава Центъра за съвременно изкуство в Пловдив и се вдъхновява от пространството. Така започва подготовката на изложба, специално за Банята. Процесът включва дълги разговори, посещения на участниците, измерване на пространството и действия по самата среда, която е много интерактивна и въздействаща и както художниците с тяхната намеса работят върху средата, така и самата среда влияе на тях. Така се създава една съвместна работа със специфични творби за дадено пространство. Не само творбите, а и цялостната концепция са специално за мястото – с близостта на реката до Банята. Радослав е имал голямо желание да работи с колегите си от Лондон и е търсел точното място. Идеята това място да е Баня „Старинна” идва някак интуитивно. Изложбата включва много различни творби – от видео и звукова инсталация до скулптора и живопис. Всеки автор постепенно идва да види пространството и да се вдъхнови от него. Те разглеждат също историята на мястото и всичко това създава изложбата.

Изложбата „Нагоре от реката” ще бъде открита на 21 април от 18 часа. На следващия ден от 14 часа ще се състои тур с гид, а в неделя отново от 14 часа ще има панелна дискусия, на която посетителите ще могат да се срещнат и поговорят с артистите.

Артистите успяват да погледнат на пространството по един нов начин и да допринесат към историята му. Те се събират и организират работата си в това уникално място, за да покажат усещането си към него. Всичко за изложбта, какво да очаквате и подробности за инсталациите на шестимата творци, както и необичайните медии, които използват може да видите в КАПАНА.БГ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина